Посланикът на Руската федерация: Черно море трябва да стане морето на дружбата, а не на противопоставянето

Интервю на: Йовка НИКОЛОВА Димка КАБАИВАНОВА

Два пъти сме били на Балканите – и двата пъти като освободители и никога като поробители, заяви вчера в Стара Загора посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, в отговор на „Старозагорски новини“ дали е осъществима мечтата на българския премиер Бойко Борисов в Черно море да има само туристически кораби, а не военна техника.

Възможно ли е да бъде рестартиран проектът „Южен поток“ и какъв е вариантът през територията на България да преминава руски газ към Южна Европа? Отговорите на тези въпроси дава посланик Макаров в интервю пред медията ни:

-Г-н Макаров, възможно ли е да бъде рестартиран проектът „Южен поток“?
– „Южен поток“ е преустановен, знам, че този проект повече няма да се обсъжда. Разбирам, че имате предвид доставката на газ през територията на България към Европа и участието на България в този процес. Неведнъж съм казвал, ще го повторя и сега: може да става дума за „Турския поток“, който сега се строи, и от турския поток да се направи газов хъб „Варна“, който българското правителство проявява желание да направи, и по-нататък газа да преминава през територията на България към Южна Европа. Но това е въпрос, който изисква сериозна работа, ние засега не отделяме на това внимание. Затова трябва да се съберем и да разговаряме с новото правителство на Бойко Борисов. Вече чух, че интерес към това има. Тогава хайде да започнем да работим, при това най-важният въпрос е да няма проблем с Европейската комисия. За да не се окажем в онова положение, както се получи с „Южен поток“. Както знаете, на Русия „Южен поток“ не й е необходим. Винаги го повтарям като българска пословица: не искаме да попадаме в такова „набъркване“. Нека да се разберем така: знам, че желание има, готов съм от своя страна да съдействам, но за това е необходимо сериозно всички да поработим по въпросите за общата полезност. Най-важното е гаранцията на ЕК, че всичко това няма да бъде отречено както се случи с „Южен поток“.

 – Има ли активност от българска страна?

 – Не, няма. Но доскоро вие нямахте правителство. Аз пристигнах в България на 7 октомври, на 6 ноември имаше избори, след това беше вторият тур на изборите и избрахте нов президент – Радев. След това г-н Бойко Борисов заяви, че подава оставка. И аз, като посланик на Русия, чаках какво ще се случи по-нататък. Имаше служебно, но то се занимаваше с подготовката на изборите. Едва сега България има избрано правителство. Хайде да работим тогава, аз съм готов! Ще разговарям с премиера, разбирам, че и ръководството на Русия е готово за делови разговор. На базата на това трябва да започне работа. Ние сме готови за това. Досега дори нямаше Национален комитет за честване на 140-годишнината от освобождението на България от османско иго. Все още го нямате. А годишнината от освобождението на България от османско иго започна. На 24 април се срещнах с вицепрезидента Илияна Йотова във Военния клуб в София. Тя представи официално книга по повод 140-годишнината от освобождението на България. И с това започна отбелязването й. Знам, че има предвиден отделен комитет, който ще провежда инициативите за тази годишнина. Той е под ръководството на кмета на град Плевен Георги Спартански. Те даже помолиха президента Радев да стане патрон, но на национално ниво такъв комитет няма. Можем да го направим съвместно, това е и руски, и български празник. Обща история! Дойдох в Стара Загора, защото за нас, руснаците, това е ярък пример на бойното братство между българи и руснаци, което е пропито с братска кръв. Самарското знаме е спасено и от българи, и от руснаци. То е подарък от Самара на българското опълчение и не е позволено турците да го пленят. Хората са воювали – и българи, и руснаци. И са загивали в името на тази свобода.

Аз съм посланик от 10 месеца, чуствам се много комфортно тук, защото съм сред свои приятели, сред свои братя. Щастлив съм, че съм в България. Ще направя всичко възможно, за да вървим в общ път. За нас друг избор няма – само заедно!

– При едно от своите посещения в Стара Загора нашият премиер Бойко Борисов заяви, че мечната му е в Черно море да има само туристически кораби, а не военна техника. Това възможно ли е?

 -Възможно е. Сега се занимавам с развитието на туризма в България. Сега искаме с кмета на Бургас Димитър Николов да решим въпроса за ферибот, за да могат туристи от Русия да идват направо в България със своите леки автомобили. Черно море трябва да стане морето на дружбата, а не на противопоставянето. Два пъти сме били на Балканите – и двата пъти сме били тук като освободители. И никога като поробители. Това е най-важното. Никога няма да ви поробим.

– Как се почувствахте, когато застанахте пред паметника на Трета опълченска дружина и на подполковник Калитин?

– За първи път идвам в Стара Загора. Дойдох тук, за да можем заедно с българските ни приятели да отбележим едно от най-ярките събития в нашата двустранна история – предаването на Самарското знаме на българските опълченци. Това не е просто събитие, а светъл пример за братска дружба и братско единение.

Това място, на което съм в момента, и където са погребани толкова хора, е най-силен пример за героизма на българските опълченции и на руските войници в борбата за освобождението на България. За мен е голяма чест да се поклоня пред техния подвиг. Искам да използвам възможността да благодаря на кмета Живко Тодоров и на Община Стара Загора за поканата да участвам в това вълнуващо събитие.

– Според Вас, как ще се развиват по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на туризма, като се има предвид, че Стара Загора и областта предлагат исторически и културни обекти, които са от особено значение за историята?

– Разчитам на това, че тези отношения ще получат по-нататъшно развитие. Още повече, че Николина Ангелкова отново е министър на туризма. Тя е човек с опит и прави всичко възможно и невъзможно, за да може България да стане привлекателен център за туристи от цял свят, в това число и от Русия. С нея преди два дни обсъждахме перспективата за ваимодействие и тя е впечатляваща. Само за последната година в България са пристигнали 600 хиляди руснаци. Смятам, че това не е пределът. И по оценките, които ние направихме, през тази година се очаква увеличение на туристическия поток от Русия с още 20%. Предстои да обсъдим възможностите за облекчение на визовия режим за туристическите групи, които пристигат в България. Ако решим този сложен на този етап проблем, то желанието е налице и положителните резултати в сферата на туризма бързо ще се увеличат. В България, а и в Стара Загора и областта, имате огромни възможности за туризъм – и исторически, и балнеолечебни, и културни. Винаги съм казвал, че България е много важен партньор на Русия в сферата на туризма.

– Може ли да се каже, че Руските клубове в Стара Загора  биха могли да бъдат „народни дипломати“ за българи и руснаци?

– Това е неотменна част от нашата работа. „Народната дипломация“ е тази, която укрепва отношенията на регионално ниво. Ще поговорим с кмета Живко Тодоров, но знам, че Стара Загора е побратимена със Самара. И това е много важно. Защото именно чрез „народната дипломация“ можем да реализираме различни форми на взаимодействие – и икономическо, и културно, и туристическо. „Народната дипломация“ е много важна част от външната политика на всяка страна.