Посланикът на Руската Федерация и генералният консул на Русия в гр. Варна посетиха Ямбол по повод Деня на памет и скръб – 22 юни

Автор: Магдалена Георгиева

По покана на Посолството на Русия в България на срещата с Извънредния и Пълномощен Посланик на Руската Федерация у нас Анатолий Анатолиевич Макаров присъстваха официално председателят на Движение Русофили – Ямбол инж. Стоян Проданов и Володя Борисов, заместник председател на Движението, както и членове на Клуб „Съотечественик“, представители на Български антифашистки съюз и членове на политически партии.

Посланик Макаров, придружен от генералния консул на Руската Федерация в гр. Варна Сергей Лукянчук, положиха цветя пред паметната плоча, посветена на 23-ти казашки полк и пред братската могила на съветските войници, загинали във Великата Отечествена война.

Пред паметните плочи с изписаните имена на загиналите руски воини в градския парк на Ямбол инж. Стоян Проданов отново постави въпроса и получи одобрението на посланик Макаров за възстановяване на руския паметник така, както е бил първоначално, с фигура на жена във военна униформа.

Единодушно неговата инициатива подкрепиха и присъстващите членове на Клуб „Съотечественик“ и Български антифашистки съюз. Предстои да бъде подготвено официално предложение, което ще бъде изпратено за съдействие до съответните общински и държавни институции.

В рамките на визитата Негово Превъзходителство посланик Макаров и генералният консул Сергей Лукянчук са имали среща с областния управител на област Ямбол Димитър Иванов.