Посланикът на България: „Нашите амбиции за сътрудничество с Русия са огромни!”

На пресконференция в Москва по повод председателството на България в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) на посланика на България в Москва Бойко Коцев му зададоха въпроса – няма ли напрежението между Европейския съюз и Русия заради украинската криза да попречи на дейността на ОЧИС?

Ето какво отговори той:

– Току що вицепрезидентът на Еврокомисията и еврокомисар по финансовите и валутни въпроси Оли Рен каза, че санкциите имат граници. Ще мине време и ще престанем да говорим на тази тема. При всички положения, санкциите против Русия няма да засегнат формата на отношенията на 12-те черноморски страни. Нуждаем се от площадка за сътрудничество на дребния и средния бизнес, за привличане на инвестиции в региона, за организиране на морски магистрали, за развитие на туризма, особено круизния, за общуване на младежта.

Господин Коцев изрично подчерта перспективите на руско-българското сътрудничество. Възникна впечатлението, че пресконференцията бе свикана специално заради тази тема:

– През последните 15-18 години сътрудничеството между Русия и България се ограничаваше само с няколко енергийни проекта. Те са важни,но не изчерпват спектъра на отношенията между нашите страни, с огромната историческа традиция на духовно общуване. Нашите амбиции за сътрудничество с Русия са огромни. Наложително е нарастването на взаимодействието в машиностроенето, селското стопанство, обработвателната промишленост, фармацевтиката, науката. На руския пазар следва да се върна българските стоки, преди всичко уникалното ни кисело мляко. Бихме искали да изградим в Русия един образцов млечен завод. В Центъра за ядрени изследвания в Дубна работят 35 български учени, създавайки технологии на атомната енергетика. И този потенциал следва да се нараства.

Докато в някои страни визовите санкции за руснаците стават банална тема, българите точно обратното набелязват улесняване на визовите процедури. Господин Коцев съобщи, че сега визите ще се издават в течение на 2-3 дни. Сега в Русия има 23 български визови центъра. В Екатеринбург се планира откриването на българско консулство, първото от набелязаните четири. И още нещо. 450.000 руснаци са купили недвижими имоти в България, и заедно с руските туристи този поток от гости през 2013 състави над 700.000 души. Не е сложно да се изчисли, какъв доход носят те на българския бюджет. А колко нови работни места възникват! Само за обслужване на санаторния комплекс „Камчия”, построен в България от правителството на Москва, са привлечени 500 души местни жители, размерът на инвестициите състави €120 милиона.

Впрочем, има и проблеми. Както каза българският посланик, „мнополно са високи” цените за билетите за самолети от Москва за София. Защо на този маршрут пътникът е принуден да плаща €650, ако билетът за Лондон струва €100? Посланикът призова към либерализиране на пазара за авиопревози, допускане към обслужването на самолетите за България, освен Аерофлот, и на други компании.