Посещението на Путин в Пекин: Военен парад и нови споразумения с Китай

Руският президент пристигна в КНР в сряда, 2 септември. По време на визитата си Владимир Путин се срещна с премиера на Държавния съвет на КНР Ли Кецян. По време на тези преговори държавният глава отбеляза, че руско-китайските отношения интензивно се развиват, независимо от всички външни проблеми, и „принасят полза както на народа на Китай, така и на народа на Руската федерация“. Путин също така участва в неформален обяд от името на председателя на КНР Си Дзинпин и Пен Люиан в чест на президентите на чуждите делегации.

В четвъртък, 3 септември, в Пекин се проведе военен парад, посветен на  70-годишнината от победата на Китай срещу японските окупатори и края на Втората световна война. Тържественото мероприятие започна с церемония по вдигане на националното знаме и реч на председателя на КНР Си Дзинпин. Участващият в тържествата руския президент зае почетното място до председателя на КНР. На трибуната присъстваха също и лидерите на Беларус, Египет, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Република Корея, Таджикистан, Узбекистан, Чехия, ЮАР и други държави; генералният секретар на ООН Пан Ки-мун.

На състоялата се след тържествата среща със Си Дзинпин Владимир Путин заяви необходимостта от това да се помнят уроците от Втората световна война, за да бъдат сведени  до минимум военните конфликти в света. „Вие сега току що казахте по повод на това, че нас ни обединяват стратегическите отношения, и както ние казваме, всеобхватно партньорство. Но е важно и това, как гледаме на проблемите на историята“, каза руският президент, обръщайки се към председателя на КНР.

„Минават години, и някои млади хора знаят по-малко от историята за Втората световна война, други започват да забравят за нея, а трети дори се опитват да я изкривят, пренаписват тази история. В това отношение нашите възгледи в голяма степен са идентични“, заяви на свой ред  Си Дзинпин. Председателят на КНР изрази надежда, че и в бъдеще Русия и Китай ще си сътрудничат по-плътно. „Добрите двустранни отношения са залог за тясното сътрудничество между нашите страни на международната арена“, каза китайският лидер и увери руския си колега, че Китай остава постоянен „в развитието на всеобхватното стратегическо партньорство с Русия“.

В Пекин бе подписан пакет от двустранни документи между РФ и Китай. „Газпром“ и Китайската национална нефтогазова компания (CNPC) подписаха Меморандум за разбирателство по проекта за доставка на природен газ от РФ в КНР и за строителството на тръбопровод от територията на Далечния Изток. „Роснефт“ подписа споразумение за обмен на активи с China Petrochemical Corporation, която ще участва в развитието на проекта за ВНХК (Източен нефтохимичен комплекс – проекта на „Роснефт“) в Далечния Изток. На свой ред „Роснефт“ ще получи активи от нефтохимическите комплекси в КНР. Между „Роснефт“ и компанията China Petrochemical Corporation е сключено споразумение за основните условия за сътрудничество за развитието на Руския и Юрубчено-Тохомския петролни находища. Общият инвестиционен потенциал на подписаните от „Роснефт“ по време на състоялите се тези дни руско-китайски преговори споразумения възлизат на над 30 млрд. долара, уточни директорът на компанията Игор Сечин.

Внешекономбанк, Руският фонд за преки инвестиции и Фонд Пътят на коприната сключиха споразумение за сътрудничество в областта на съвместното финансиране на проекти, допринасящи за ръста на търговско-икономическото сътрудничество между Русия и Китай.

В китайската столица също така се състояха отделни разговори на руския държавен глава с президентите на Венецуела, Чехия и Лаос – Николас Мадуро, Милош Земан и Тюмали Сайнясон.