Посещението на полски студенти в Крим предизвика истерия във Варшава

Посещението на полските студенти в Крим предизвика негативна реакция от страна на медиите в Полша и Полско-руския център за диалог и съгласие, които определиха това като „политизирана“ и „аморална“ стъпка, пише агенция Sputnik, цитирана от РИА Новости.

В програмата за посещение на Русия организаторите включили за полските студенти и разположените в Крим музеи и мемориали, посветени на руски писатели и поети.

Полско-руският център за диалог и съгласие във Варшава осъди тази визита на полските младежи.

„Взимайки предвид факта, че западната общност изразява обща позиция за подкрепа на Украйна (по кримския въпрос – бел. ред.), посещението на полските младежи на тази територия е аморално действие, това е опит да се политизира идеята за младежкия обмен“, заяви мениджърът на Центъра Лукаш Адамски в интервю за „Радио Полша“, като добави, че това създавало неправилното впечатление, че Крим е част от руската територия.

Радиото подчертава също така, че у студентите, и „най-вече у полските организатори на пътуването“, могат да възникнат проблеми с украинските власти, които настояват на това, всички посещения на полуострова да бъдат съгласувани с тях.

В същото време ръководителят на Руско-полския център за диалог и съгласие Юрий Бондаренко отвърна на претенциите с това, че културният обмен не е „политическо събитие“.

„Смятам, че Полша е демократична страна, чиито граждани имат правото да оценяват ситуацията самостоятелно“, добави той.