Порошенко смята украинската армия за една от най-мощните в Европа

Президентът на Украйна Петро Порошенко смята украинската армия за една от най-мощните на континента, пише Вести.ру. Той заяви това по време на откриването на паметника на хетман Иван Мазепа, посочва онлайн-изданието.

Според Порошенко с конфликта в Донбас украинската армия се е научила „да защитава земята си“ и е укрепнала. „Създадохме и построихме една от най-мощните и със сигурност една от най-патриотичните армии на континента“, подчерта президентът.

Освен това Порошенко посочва, че няма да позволи на „пети колони“, финансирани от чужбина, да дестабилизират ситуацията в страната. Украинският държавен глава отбеляза, че това разрушава единството в страната. „Недостигът на единство неведнъж се е оказвал фатален за Украйна“, добави Порошенко.

Паметникът на хетман Мазепа бе открит на 7 май в Полтава. На церемонията Порошенко нарече хетмана „истински символ на украинската съпротива срещу Русия“ и „знаме на движението за независимост на Украйна“. По думите му когато цар Петър I прокарвал прозореца на Русия към Европа, Украйна вече влизала там през вратата.