Порошенко се надява на подкрепата на Русия за регулиране на ситуацията в Югоизточна Украйна

Милиардерът Пьотр Порошенко, който води в надпреварата за висшия пост в Украйна, изрази надежда, че Русия ще подкрепи неговия подход за регулиране на ситуацията в югоизточната част на страната, предаде РИА Новости.

Според Порошенко, първото, което трябва да направи президентът е да защити населението от въоръжените хора, да донесе мир в региона, да осигури безопасността и да се справи с безработицата.

„Надявам се, че и позицията на Русия ще бъде насочена към това, че тя ще подкрепи всичките ми подходи за регулиране на ситуацията на изток”, заяви той по време на пресконференция.

Порошенко заяви, че по време на срещите си с европейските лидери отделно се е обсъждал въпросът за многостранното сътрудничество по създаването на нови работни места в Донбас.

„Защото нивото на безработица, която оставя хората на улицата и ги подтиква да приемат участие в тези акции, е достатъчно високо, и ние трябва да създадем за хората условия, за да се върнат на работа”, поясни Порошенко.

Той обеща също, че диалогът, който ще бъде проведен с жителите на Донбас, ще бъде ефективен. „Ние имаме какво да им предложим, като започнем от гарантирането на безопасността, защитата на личните им права, включващи правото на свободното използване на руския език в региона, в това число и на официално ниво. Ще завършим с мощна система за децентрализация на властта”, заяви Порошенко.