Порошенко: Решението на Съвета на Федерацията е резултат от реализацията на мирния план

Украинският президент Петро Порошенко определи отмяната на постановлението за използването на руските ВС на територията на Украйна, прието от Съвета на Федерацията в Русия, като следствие от реализацията на мирния план, предаде РИА Новости.

Това заяви Порошенко по време на среща с кмета на Киев Виталий Кличко, съобщиха от пресслужбата на украинския държавен глава.

„В този контекст Петро Порошенко заяви, че отмяната от Съвета на Федерацията в Русия на решението за използване на руската армия на територията на Украйна е следствие от реализацията на мирния план на украинския президент», се казва в съобщението.

Припомняме, че по-рано днес Съветът на Федерацията в Русия прие решение за отмяна на постановлението за използване на руските Въоръжени Сили на територията на Украйна. Инициативата за проведеното гласуване бе предприета вчера от руския президент Владимир Путин, като от пресслужбата на държавния глава поясниха, че това е направено „с цел нормализиране на обстановката и регулиране на ситуацията в източните региони на Украйна, както и във връзка с началото на тристранните преговори по дадения въпрос“.

По-рано украинският президент нарече обръщението на руския си колега Владимир Путин за отмяна на постановлението в Съвета на Федерацията, стъпка към подкрепата на плана за регулиране на ситуацията в Източна Украйна.