Порошенко: Промените в конституцията няма да дадат особен статут на Донбас

Проектът за изменение в конституцията на Украйна в частта за децентрализацията не предвижда никакъв особен статут за Донбас, заяви украинският президент Петро Порошенко, предаде РИА Новости.

„Проектът за изменения не предвижда никакъв особен статут за Донбас, това са слухове“, каза президентът в сряда пред журналисти, коментирайки изказвания на политици.

Миналата седмица конституционната комисия одобри проект за изменение в конституцията в частта за децентрализацията. Утвърденият от комисията проект не предвижда особен статут за отделните райони в Донецка и Луганска област, а само се споменава, че той ще бъде определен със специален закон. Правилата за реда за извършване на местно самоуправление в отделните райони на Донбас въз основа на закона се предлага да бъдат закрепени в предходните положения на конституцията.

Според Порошенко, разработените изменения предписват само механизма за предоставянето на такъв статут.

„Проектът допуска възможност да специфичен ред на осъществяване на местно самоуправление в отделни административно-териториални единици в Донецка и Луганска области, които се определят от отделен закон. Именно така това сега е уредено“, каза Порошенко.

По неговите думи, Венецианската комисия е настояла този въпрос да намери отражение в предходните положения в конституцията.