Порошенко прекрати „примирието” в източна Украйна

Президентът на Украйна заяви на заседанието на Съвета за национална сигурност о отбрана, че няма да удължи режима на „едностранно прекратяване на стрелба”, предаде RT.

„Вечерта на 30 юни се проведе заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. След обсъждането на ситуацията, аз, като Върховен държавен глава взех решение да не се удължава срока на „едностранното прекратяване на стрелба”, гласи съобщението на официалния сайт на украинския президент.

Порошенко заяви, че отмяната на Съвета на Федерацията на Русия за въвеждане на руски войски в Украйна е имало положително, но „символическо значение”. По думите му, Украйна така и не дочакала конкретните стъпки за деескалирането на ситуацията.

„Териториалната защита на Украйна, сигурността и живота на мирното население, изискват не само отбранителни, но и настъпателни действия срещу „терористите”. Въоръжените Сили на Украйна, Националната гвардия, Държавната гранична служба, Служба за сигурност, вече имат съответните нареждания за действия. За реализирането на поставените бойни задачи за защита на териториалната цялост на Украйна, тези структури повече не са ограничени с режима за прекратяване на стрелба”, обяви Порошенко.