Порошенко пред Time: Искам да накажа Русия с помощта на Запада

Новият украински президент Петро Порошенко даде първото си интервю за сп. Time след встъпването си в длъжност. Украинският лидер заяви, че иска да накаже Русия с помощта на Запада за „трагедията”, която се е случила със страната му.

„Може би, някои украинци биха искали да имат за съсед Швеция или Канада, но наш съсед е Русия”, заяви Порошенко.

Украинският президент смята, че диалогът с Москва трябва да бъде продължен, тъй като това е гаранцията за сигурност за неговата страна и се обяснява преди всичко с географското положение на Украйна.

Според Порошенко, най-добрият начин да бъде убеден Путин в това, че Украйна има правото да съществува в пределите на днешните граници е да бъде построена мощна армия и процъфтяваща икономика.

„Ако трябва да бъда честен, изобщо не ме интересува какво мисли гражданинът Путин за моята страна. Ние говорим за подкрепа под каквато и да е форма, от разузнавателните до военните технологии, от блокирането но нашето въздушно пространство до морската блокада”, поясни той.

В същото време, Порошенко бърза да подпише икономическата част от Договора за евроинтеграцията. Политикът заяви, че е готов да въведе зона за свободна търговия с Евросъюза в близко бъдеще.

Припомняме, че на 21 март в Брюксел бе утвърдена политическата част от договора за асоциация. Документът бе подписан от временно изпълняващия длъжността министър-председател на Украйна Арсений Яценюк, лидерите на ЕС и представителите на европейските държави.

Председателят на Европейския съвет Херман вам Ромпой напомни тогава, че сблъсъците в Украйна са започнали именно след отказа на Виктор Янукович да подпише този договор, и отбеляза, че подкрепя „всички тези, които днес се стремят да построят открита и отчитаща всички политически сили Украйна”.

Днес Украйна преживява сериозни трудности в икономическата сфера. Ситуацията допълнително се усложнява от огромния газов дълг пред „Газпром”. От Киев настояват да изплатят задълженията си на старата цена, като в противен случай заплашват да се обърнат към арбитражния съд в Стокхолм. Във връзка с подобни заявления от украинска страна, руски експерти отбелязват, че при тези обвинения са необходими много сериозни аргументи, които обаче Киев не притежава.