Порошенко подписа закон за безсрочен мораториум за плащането на дълга към Русия

Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, който позволява безсрочно удължаване на мораториума за изплащането на държавния дълг към Русия. Това се съобщава на сайта на Върховната рада, предаде РИА Новости.

„На 29 април 2016 г. е върнато с подпис от президента“, се казва в съобщението.

Става дума за поправката на закона за „Особености на осъществяването на сделки с държавен, гарантиран от държавата и местен дълг“. По-рано мораториумът действаше до 1 юли 2016 г.

Поправката все пак предвижда, че мораториумът може да бъде свален при споразумение между участниците в спора.

През декември 2013 г. Москва отпусна на Киев кредит в размер от три милиарда долара. Украйна настоява дългът да бъде включен в програмата по преструктуриране на кредитите на страната. Но Русия твърди, че дългът на Украйна е суверенен, а това означава, че не може да бъде преструктуриран по същия начин, като дълга към частни кредитори. Аналогична е гледната точка и на МВФ.

Въпреки това през декември 2015 г., когато срокът за погасяване на кредита започна да изтича, украинското правителство въведе мораториум върху плащането на дълга. През февруари 2016 г. Русия подаде иск в английски съд за признаване на дефолта на Украйна, както и с цел да принуди Киев да върне не само сумата по кредита, но и наказателна лихва.