Порошенко: На никой няма да дадем Мариупол!

В период на режим за прекратяване на огъня, украинският президент Петро Порошенко в понеделник пристигна в Мариупол. И макар местните да съобщават за периодични взривове и стрелба в района, президентът призова жителите да бранят града, но не уточни от кого точно, и представи новата нашивка „УКРОП“ за униформените, предаде mk.ru.

Напомняме, в момента пристанищния град Мариупол се намира в обкръжение на опълченците.

«Вече в Мариупол. На никой няма да дадем тази наша земя! Слава на Украйна!», написа на страницата си в социална мрежа Порошенко.

При пристигането си в града с 500 хиляди жители, който е от жизнено значение за украинския износ на стомана, украинският президент съобщи, че опълчението на Донбас е освободило 1200 пленени украински военни. «През последните четири дни ние успяхме да освободим от плен 1200 наши бойци. Още 863 украински военни се намират в плен. Те ще бъдат освободени до края на седмицата», заяви Порошенко.
В изявлението си пред работниците от Металургическия комбинат, Порошенко представи нова нашивка «УКРОП» (копър – рус-бел.ред) „Український опір“ („Украинска съпротива“).

Порошенко в Мариупол

На пресконференцията Петро Порошенко подчерта важността на строителството на защитните съоръжения около Мариупол, предаде Интерфакс.

«Ние трябва да защитим нашия град, ние трябва да построим защитни съоръжения», пояснявайки, че не изключва нарушение на режима за прекратяване на огъня от страна на опълченците.

«Ние сме готови да защитаваме Украйна, но ще направим всичко възможно за да прекратим тази война. Нашата армия, Въоръжените сили, граничните ни войски са в пълна бойна готовност. Ще направим всичко възможно, за да решим тази ситуация по мирен път», увери президентът на Украйна.

При това, Порошенко е убеден, че 90% от жителите на Донецка и Луганска област искат да живеят в единна Украйна: «На тези хора трябва да се даде възможност, да изразят своята воля на изборите и да изберат своите истински представители», поясни Порошенко.

«Като главнокомандващият на Украйна съм разпоредил да бъде подсигурена отбранта на Мариупол, както и да бъде осигурен режим за висока бойна готовност», заяви още Порошенко. Порошенко съобщи, че е наредил на армията да гарантира
отбраната на Мариупол с ракетни системи за залпов огън, танкове и по въздуха. „Врагът ще понесе съкрушителен удар“, обеща Порошенко.

Междувременно лидерите на опълчението в Източна Украйна се подготвят за размяна на пленници с украинските правителствени сили, която ще стане в сряда, предаде Интерфакс.

Лидерът на опълчението Андрей Пургин, участник в преговорите на контактната група в Минск, на които в петък бе сключено споразумение за примирие, и „вицепремиер“ на самообявилата се Донецка народна република (ДНР), изрази надежда, че размяната, очаквана на 10 септември, ще бъде по принципа „всички
срещу всички“.

Пургин добави, че размяната може да започне още във вторник, а в сряда да придобие масовост, съобщи ИТАР-ТАСС.

Властите в Донецка Народна Република твърдят, че държат в плен около хиляда правителствени бойци и че около 200-300 „опълченци“ са в плен на армията.

От своя страна и. д. министър на сигурността на ДНР Леонид Баранов обаче казва, че около 1000-та пленени украински бойци не може да бъдат освободени, защото Киев отказва да предостави списъците на пленените опълченци, които планира да размени.

„Въпросът е в това, че до момента ние не сме получили от Киев списъците на онези, които смята да пусне. Има опасения, че ние ще пуснем всички, а Киев ще се опита да се ослуша“, твърди Баранов.

„Киев казва, че има около 200-300 опълченци. Но точни списъци още няма. Нещо повече, около 1000 наши привърженици и мирни жители на Донбас са смятани за безследно изчезнали, но всъщност много от тях също се намират в плен. Ние и без това разменяме над 1000 срещу 300 наши и не искаме да станем жертва на измама“, поясни още Баранов.

Според очевидци, цитирани от агенциите, примирието, общо взето засега се е спазва и от двете страни.