Порошенко информира Меркел за нарушаване на примирието

Украинският президент Петро Порошенко информира германския канцлер Ангела Меркел за това, че за последното денонощие режимът по прекратяването на огъня в Донецка и Луганска области е бил нарушен повече от 20 пъти. Телефонният разговор се е състоял в неделя вечерта, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на украинския държавен глава.

„Президентът на Украйна информира германския канцлер, че за последното денонощие режимът по прекратяването на огъня в Донецка и Луганска области е бил нарушен повече от 20 пъти”, се казва в съобщението на пресслужбата.

Порошенко заяви, че „за решаването на конфликта в Източна Украйна е от жизнено значение помощта и личното участие на Ангела Меркел и други световни лидери“. Той е отбелязал и значението на съвместни украинско-германски проекти за възстановяването на инфраструктурни обекти в Донецка и Луганска област.
Германският канцлер потвърди подкрепата си за плана на Порошенко и готовността си да съдейства за многостранния диалог между всички засегнати страни.

Нарушаване на плана от страна на украинските военни

На 21 юни премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Бородай съобщи пред ИТАР-ТАСС, че въпреки заявленията на президента за прекратяване на огъня, сутринта на 21 юни артилерийският обстрел и ударите на авиацията по Славянск са продължили. В резултат на обстрела са пострадали катедралата Александър Невски и жилищен дом.

Фактът, че артилерийският обстрел на града е продължил и след встъпването в сила на мирния план на украинския президент, е потвърден от кадрите на телевизия „Россия 24”.

В неделя вечерта украинските военни възобновиха обстрела на град Счастие в Луганска област, съобщават от агенция „Новорусия”.