Украинци се бунтуват заради спрени руски социални мрежи

Украинският президент Петро Порошенко забрани руски социални мрежи с милиони потребители и закри акаунтите си в тях.

 Петро Порошенко забрани достъпа на сънародниците си до руски социални мрежи и сайтове. Той разпореди влизането в сила на решение от Съвета за национална сигурност и отбрана за въвеждане на санкции срещу известните руски социални мрежи „Вконтакте“, „Одноклассники“, както и за сайтовете „Мейл.ру“ и „Яндекс“, съобщи Би Би Си и БТА

Указът на Порошенко предвижда забрана на интернет доставчиците да предоставят достъп до дадените сайтове, като забраната е за срок от три години. Веднага след като достъпът до социалните мрежи бе спрян, хиляди потребители в Украйна изразиха гнева си в интернет, като някои от тях дори заплашиха с „нов Майдан“ и протести срещу властта в Киев.

Правителството също така публикува обновен санкционен списък за Русия. В него влизат ABBYY, „1С“, телевизиите РЕН ТВ и НТВ Плюс, както и електронните медийни издания РБК, ТНТ и други. Освен забраната президентът одобри и разширен списък на руски физически и юридически лица, срещу които има наложени санкции от Киев. В момента той се състои от 1228 души и 468 юридически лица. В него са включени депутати от Държавната дума, журналисти и конституционни съдии.