Порошенко е собственик на 76 компании в Украйна

Президентът на Украйна Петро Порошенко е втори след бизнесмена Ринат Ахметов сред едрите бизнесмени в страната. Това сочат данни на службата за мониторинг на регистрационните данни на украинската компания ОпънДайтаБот (OpenDataBot), които днес бяха публикувани, предаде ТАСС.

Ринат Ахметов оглавява класацията с 303 компании, Петро Порошенко е втори със 76, а на трето място е Игор Коломойски с 45, се посочва в класацията на ОпънДайтаБот.

По време на предизборната кампания, а също и след встъпването в длъжност президентът Порошенко не веднъж е заявявал, че ще продаде активите си. Това обаче не стана. Според информации на украински медии, бизнесът на президента е разпределен в десетки предприятия в различни отрасли на икономиката. Освен фабриката за сладкарски изделия Рошен, интересите на Порошенко са застъпени във финансовия сектор, в агробизнеса и медиите. Той често е свързван и с автомобилната промишленост, отбелязва ТАСС.

Според данни от декларацията за доходите за 2015 година, Порошенко е краен бенефициент в 104 компании от Украйна, Русия, Полша, Испания и още седем страни. Доходите на държавния глава на Украйна през 2015 г. са превишавали 71 милиона гривни, на сметки в банки той е имал около 27 милиона долара, 540 000 гривни, 14 400 евро.

За 2016 година Порошенко е увеличил доходите си с още 12,2 милиона гривни (над 455 000 долара). Общо в началото на 2017 година Порошенко е декларирал активи за 127,2 милиона гривни (4,7 млн. д.).

Източник: Дарикнюз