Поредната буря в чаша вода

В българския съд са подадени 12 заявления от неправителствени организации и частни лица срещу проекта Южен поток като последица от това, че в края на юли преди напускането на поста министър на регионалното развитие Десислава Терзиева подписа документ, който разрешава прокарването на южната газова магистрала.

Ще напомним, че в началото на юли тогавашният министър на външните работи Кристиан Вигенин след преговори с руския си колега Сергей Лавров беше заявил, че България изцяло подкрепя строителството на газопровода. При това той уточни, че неговото изграждане следва да става строго съгласно европейското законодателство.

В резултат от възникналите противоречия новите служебни власти на България обявиха замразяване на Южен поток докато той не започне да отговаря на изискванията на Еврокомисията. Съответното писмо по адрес на Българския енергиен холдинг беше изпратил министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Строителството на Южен поток стартира през 2012 година. Планираният срок за въвеждане в експлоатация беше 2015 година, а пускането му на пълен капацитет – за 2018 година. Участници в Южен поток са България, Унгария, Русия, Сърбия, Словакия и възможно Австрия.

Протести в медиите се появиха практически веднага след подписване на разрешението за строителство на газовата артерия. Има сили, готови да направят всичко, само и само това да бъде против Русия, коментира положението българският експерт Нина Дюлгерова, като го нарича „поредна буря в чаша вода“:

В едно от телевизионните предавания тогава се обясни, че да се анулира тази заповед на министъра от правителството на Орешарски, е необходима съдебна санкция, за която са нужни определено количество гласове, казва Дюлгерова. Според нея, след изявлението на вицепремиера Захариева и министъра Щонов за необходимостта за изграждането на «Южен поток», проектът така или иначе ще получи своето развитие. Но няма никакво значение, кой е подавал жалбите, защото това е част от антируската кампания, която цели да се анулират всички съвместни енергийни проекти, подчерта експертът. Другия вариант – са амбициите на онази част от олигарсите, които още не са причастни към проектите, но искат да са. Всичко това е една политика на доста елементарно ниво. И тъй като това е единствен проект, който в близко бъдеще може да донесе на България свежи пари, мисля, че всички хиени са се събрали сега около тази хранилка. Втория момент, че всички лобисти получаващите пари от Вашингтон, трябва да си ги заслужат, казва накрая Нина Дюлгерова и добавя, че всичко това напомня за поговорката „кучето си лае, а керванът си върви“.

Източник: Гласът на Русия