Пол Крейг Робъртс: Геополитическият алианс Китай-Русия измества САЩ като хегемон

Партньорството между Москва и Пекин не само ще укрепи индустриалното развитие между двете държави, но също ще предопредели бъдещето на световната политика. Това е мнението на американския икономист и колумнист Пол Крейг Робъртс, който действаше като заместник-министър на хазната при администрацията на Рейгън и се разглежда като един от основателите на Рейгъномиката.

2015 година може да стане решаваща за баланса на силите на глобалната арена чрез създаването на геополитически алианс между Русия и Китай, отбелязва той.

В „ръцете“ на тези две страни е „бъдещето на глобалните политики“, отбелязва той в личния си блог, цитиран от РИА „Новости“.

„2015 година ще бъде добра година, ако Русия и Китай предприемат дългосрочни икономически мерки. Планът на Москва изглежда включва сътрудничество с азиатски страни, пренебрегвайки провокациите на Запада“, допълва той.

Според него реализирането на такава политика е с „рационална перспектива“.

По думите на икономиста Москва и Пекин са заинтересовани от общи политически и финансови проекти, докато западните пазари се базират на „манипулация“, а не на действителни показатели.

Нови проекти като Банката на БРИКС или развитието на алтернативни монетарни системи могат да укрепят индустриалното развитие на двете държави и западната икономическа система може да спре да функционира, смята той.

„Русия и Китай осъзнават опасността, която амбициите на Вашингтон носи за суверенитета им. Съюзът на Мечката и Дракона намалява до нула мечтата на неоконсерваторите за“хилядолетна американска хегемония“, пише Робъртс./ news.bg