Поляците искат обяснение откъде властите „намериха“ 100 млн. евро за Украйна

Полските профсъюзи започват серия от протестни акции с цел да привлекат вниманието на правителството върху крайно тежкото положение  в селскостопанския отрасъл на страната след въвеждането на ответните санкции от Русия, предаде РИА Новости.

Основното искане на протестиращите е изплащането на компенсации за загубата на продукция заради глигани и компенсиране на загубите, свързани с развъждането на животни.

Ръководителят на профсъюза на селскостопанските производители посочва, че земеделците искат преди всичко премиерът да разкрие източника на 100-те милиона евро за Украйна, във време, когато страната не разполага със 7 милиона злоти (около 2 млн. долара) за компенсации за производителите на царевица и картофи, които понесоха загуби заради глигани.

Той посочва, че фермерите имат готовност да блокират пътищата в Мазовското войводство, а намерението е дори на всеки два дни това да се случва в различни воеводства.

Производителите са съгласни единствено на преговори в кабинета на премиера Ева Копач. Заканата на протестиращите е, че ако правителството не удовлетвори исканията им, следващата стъпка ще е да „парализират Варшава“.