Полша укрепва границата си с Украйна

Полша е разположила няколко хиляди военнослужещи по източната граница на страната в Украйна, съобщи „Асошейтид прес“, позовавайки се на министъра на отбраната на страната Томаш Шемоняк.

Увеличен е броят на войниците в най-малко три военни бази в източната част на страната. Изпратено е и значително количество военна техника.

„Геополитическата ситуация се измени. Изправени сме пред най-голямата криза на сигурността от Студената война насам. Трябва да си направим изводи от това“, заяви Шемоняк.

Министърът обяви, че е взето решение да се увеличи числеността на войниците в трите бази в източната част на страната първоначално с 30%, а до 2017 г. – с почти 90%. Освен това, в тези бази ще бъде разположена повече военна техника.

Според министъра на отбраната решението за подсилване на източните бази не е „нито изнервено, нито радикално“. Шемоняк уточни, че „в настоящата заплашителна ситуация, ние (министерство на отбраната – бел.ред.) искаме да можем да отбраняваме източната част на страната по-ефективно“.

Независимо, че Полша става член на НАТО през 1999 г., по-голямата част от войската й с обща численост 120 хиляди е разположена в западната част на страната, тъй като през съветския период там е строена военната инфраструктура.

Понастоящем базите в източната част на страната са заети на 30%, а запълването на капацитета им се предполага само в условия на война.