В Полша заявиха за възможно увеличаване на силите на НАТО в Източна Европа заради „позицията на Русия“

Броят на силите на НАТО, които ще бъдат разположени на източния фланг на алианса, може да се увеличи. Това заяви в интервю за агенция PAP ръководителят на бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох, предаде РИА Новости.

„Очакваме, че решенията, които ще бъдат приети на срещата на върха, ако става дума за това усилено присъствие, няма да бъдат окончателни и броят на тези сили може да бъде увеличен, ако позицията на Русия не се промени… Този въпрос е отворен и именно така трябва да се разглеждат тези решения“, заяви Солох.

Агенцията не уточнява какво точно има предвид политикът под думите „позицията на Русия“.

По-рано министрите на отбраната на страните-членки в НАТО съгласуваха разполагането на четири многонационални батальона на алианса в три балтийски републики и Полша. Голяма част от контингента ще бъде съставена от военни от Германия, Великобритания и САЩ, припомня РИА Новости.

Окончателното решение за разполагането на батальоните се очаква да бъде прието на срещата на върха във Варшава, която ще се проведе на 8-9 юли.

Руските власти постоянно подчертават, че Москва не е заинтересована от нагнетяване на конфронтацията, но е готова да даде адекватен отговор на действията на Запада.