МО на Полша: НАТО трябва да прилага политика на сдържане по отношение на Русия

Отговорът на НАТО на действията на Русия трябва да бъде политика на сдържане. Това заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич в интервю за в. „Наш дзенник“, предаде ТАСС.

„Всички страни-членки на НАТО приеха тази гледна точка (за необходимостта от използване на политика на сдържане). Просто се материализира това, за което предупреждавахме. Оказа се, че говорейки за руския империализъм след разпадането на СССР, ние сме били прави“, каза той.

Мачеревич отново обвини руските власти в провеждането на „агресивна политика в Украйна, Сирия и балтийските републики“. Според него по този начин се демонстрира, че „Русия застрашава света“.

По думите на полския министър, сега в сферата на укрепването на изток в НАТО се водят преговори за конкретните технически решения. „Ние преминахме от общите формулировки към практическите решения, за които поляците мечтаеха с десетилетия, за постоянното военно присъствие на съюзниците на територията на Полша и целия източен фланг, за конкретните места за разполагането им и за разделянето на отговорността за командването на конкретните сили“, поясни той.