Половин година след правилния избор

Измина малко повече от половин година от момента на завръщането на Крим в Русия, след като на 16 март жителите на полуострова и на Севастопол с абсолютно мнозинство — над 90%, гласуваха на референдум за присъединяване към историческата родина. Шест месеца по-късно кримчани не съжаляват за направения избор.

Първо, вдигнаха се пенсиите и заплатите на служителите в бюджетната сфера. Сега средната пенсия в Крим е 11 000 рубли, в Севастопол — 12 000. Това е средно с $100 – 120 повече, отколкото в Украйна. Средната заплата на лекарите скочи над $1000. Само до юни в Крим вече бяха летували близо 1,5 милиона души, което е с около 19% повече от същия период на миналата година. С една трета се е увеличил броят на туристи от Германия, с 15 – 20% от други области на Русия и Украйна, с 8% от Полша.

Бюджетът на Крим е увеличен два пъти, а данъците паднаха, защото бяха изравнени с руските, които са по-ниски от украинските. Това стана стимул за кримските предприемачи. На полуострова бързо расте броят на клонове на водещи руски компании. Скоро Крим ще получи $6 млрд., от които $5 млрд. ще са инвестиции. Това ще позволи да се решат проблемите, наследени от периода на киевското управление. Вече се работи по реализиране на проекти, които ще дадат на Крим енергийна независимост от Киев.

в. „Русия днес“