Политолози: посещението на Джон Кери е антикулминация

Посещението на Джон Кери в София е антикулминация, защото съдейки поне по форумите, се очакваше от нас да се иска нещо страшно като шистов газ. Обаче не е сега моментът, тъй като банките не отпускат кредити за енергийни проекти и просто няма кой да даде такава поръчка на американската външна политика. По-скоро това е било опипване на почвата, каза социологът Чавдар Найденов в интервю за предаването „Деконструкция“.

Според Найденов единствената цел на САЩ, в която България може да има значение, е Русия да бъде ограничена военно в Черно море: Сега предстои пролетната офанзива на Украйна срещу Източна Украйна. Напрежението ще нарасне. Ще има поводи за засилване на военното присъствие на Америка в рамките на сегашната конвенция, но поводи могат да възникнат. Тогава вече Севастопол, Бургас, Варна ще могат да представляват интерес и нашите военни летища за някаква военна схема.

Големият въпрос около САЩ е кое първо ще успеят да направят – да свалят Путин чрез нежни революции или дворцов преврат, тъй като олигарсите показаха, че не са лоялни хора, или пък конфликт в Украйна, където да се подстрекава Русия да се намеси.

Политологът Валентин Вацев също коментира визитата на Джон Кери у нас: На държавните секретари на САЩ работата им е да обикалят света, да наглеждат колониалните си администрации, потупват ги по рамената и им обещават разни хубави неща и то искрено. Много по-важно би било, ако в София пристигне началникът на военната комисия на НАТО или на групата за планиране на НАТО. А държавният секретар на САЩ, на път от Индия за Париж, е добре дошъл и в София да ощастливи българския политически елит. Аз усещах вчера как българската политическа класа преживя колективен оргазъм.

Вацев смята, че сме в предвоенна ситуация: Аз очаквам военен конфликт още през пролетта на украинска територия. Замисълът е да се воюва срещу Русия със силите на европейските съюзници на САЩ, тъй като военната доктрина на САЩ не предвижда възможност за директен военен допир с Русия, освен ако не става дума за глобален конфликт, а това е другото име на Края на света. Така че европейските съюзници на САЩ ще трябва да докажат своята евроатлантическа солидарност, изпращайки свои въоръжени сили. /…/ По-вероятно е да се очаква въоръжен конфликт, в който на България е предвидена определена роля. Американците са реалисти и прагматици и знаят много добре, че България е важна, но България има един проблем – народът, който не е американофилски.

Според Вацев голямата политическа задача е свалянето на Владимир Путин до лятото: Американският политически календар показва други неща във втората половина на годината. Работата е там, че действащият екип в Белия дом в момента не е настроен за директен конфликт с Русия, но тези, които определят голямата политика на САЩ, желаят на всяка цена да се създаде горяща ивица между Русия и Европа, за да се принуди руския елит да свали Путин. Голямата цел е да не се позволи никакъв геополитически съюз между Русия и ЕС./ БНР