Политолог от САЩ: Русия попречи на САЩ да управляват света

Още в речта си през 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността руският президент Владимир Путин даде ясно да се разбере, че е дошло времето на многополюсната глобална система и че отхвърля претенциите на САЩ за ролята на еднолична свръхдържава. Това пише в интернет изданието counterpunch американският политолог и публицист Майк Уитни.

До този момент САЩ смятаха, че имат право да се намесват едностранно в делата на другите държави. Тогава обаче ясно, че Русия няма да играе по гайдата на Вашингтон и няма да отстъпи от своя суверенитет. Русия стана голям проблем за Щатите с техния стремеж за световно господство. Те искат да я поставят на колене с всякакви средства, включително с тежки икономически санкции, държавен преврат в съседна Украйна, изкуствено понижаване на цените на нефта, спекулативна атака срещу рублата и с още много други операции, които вбиват клин между Москва и основните й делови партньори в Европа.

Заявлението на руския президент, че Русия ще следва независима външна политика, въпреки натиска в “сложната международна обстановка”, стана за Вашингтон непростимо престъпление.

Какви бяха извършили Венецуела, Куба, Иран, Сирия и много други държави, които отказваха да вървят в крак с директивите на Белия дом. САЩ искат да разположат своя система за противоракeтна отбрана (ПРО) в Източна Европа и Русия просто няма друг избор освен да се противопоставя, пише наблюдателят. По думите на Уитни Русия даде отпор на САЩ, като блокира тяхната азиатска стратегия, попречи на Вашингтон “да пречупи Руската Федерация, да обкръжи Китай, контролира потоците от ресурси от Азия към Европа и да управлява света”. /РИА Новости, БГНЕС

Вашингтон / САЩ