Политици стават блогери

Сергей Собянин събра 15-​хиляди ползватели на социалните мрежи само за една седмица след регистрация на акаунтите на московския кмет и правителството в Twitter и „ВКонтакте”. Официалният акаунт на кмета на Москва и Московското правителство в социалната мрежа „ВКонтакте” е достъпен на адрес vk​.com/​m​o​s​s​o​b​y​a​n​i​n и в мрежата Twitter на адрес twitter​.com/​M​o​s​S​o​b​y​a​n​i​n. Там всеки може да прочете за основните мероприятия на кмета и правителството, както и да види фотохроника на събитията в града.

Свои акаунти в социалните мрежи имат Министерството на отбраната на РФ, Съветът на Федерацията, „Роскосмос”, МВнР на РФ, Правителството на Крим и др. Мнозина депутати в Думата вече имат по един или няколко акаунта в мрежите и активно ги използват за новини, коментари по ситуацията в страната и полемика с други ползватели.

Модата на „социалната дипломация” е въведена от Барак Обама през 2007 г. по времето, когато е бил сенатор. Според последни изследвания 68% от държавните глави и правителства от 193 страни членки на ООН имат собствени акаунти. В Русия първият руски политик със свой блог в LiveJournal (от 2008 г.) е бившият спикер на Съвета на Федерацията Сергей Миронов. Един от най-активните ползватели е премиерът Дмитрий Медведев. Сега 53-​ма ръководители на субекти на Федерацията от общо 85 имат свои блогове в социалните мрежи, като най-популярни са главата на Чечня Рамзан Кадиров, губернаторът на Краснодарския край Алексей Ткачов и и.д. губернаторът на Кировска област Никита Белих.