Полина Кабанкова: Чувствата остават № 1 в изкуството

Полина Кабанкова започва да танцува на 6 в студиото „Глория“. На 10 посещава уроци по джаз балет. Като тийнейджър вече печели регионални и национални награди. На 15 събира група и прави хореографията на експериментални представления, за които получава серия от отличия. През 2004-а завършва тематичен колеж в сибирския град Томск и влиза в популярната трупа „Тодес“. През 2006-а Полина се появява за първи път на азиатска сцена и от тогава е от най-търсените артисти в Китай. Гастролирала е в повече от 30 града в континентален Китай, в Макао, Сингапур, Малайзия, Монголия, Индия, Тайван, Австралия, САЩ. Била е съдия на големи събития по целия свят. Довечера от 19 часа в зала номер едно на НДК публиката ще аплодира уникалното 3D зрелище на „Флекс“, чиито лидер и стратег е Кабанкова.

– Полина, помните ли първите си мигове в танца?

– Бях съвсем малка, когато, чуех ли музика, започвах да се движа в такт. Моите родители не останаха безразлични и навреме ми обърнаха внимание. Когато навърших 6, те решиха, че е време да ме запишат на бални танци.

– Каква е магията на вашето изкуство?

– Танцът не е просто динамика на тялото, а компилация от безброй емоции и преживявания, които е невъзможно да усетиш само от музиката. Веднъж докоснете ли се до магията на танца, усетите ли движението и изпитате ли силата му, няма как да не се обвържете завинаги – това изкуство остава у вас.

– Кой ви изкуши с джаз балета?

– Майка ми винаги е била привърженик на класиката. Но на мен ми харесват съвременните интерпретации. В тях има повече свобода, по-малко правила. Авангардни средства за изразяване. Образите и чувствата се предават дори с начупени, изкривени и уродливи линии. А това обогатява техниката.

– Как събрахте смелост да се отделите от „Тодес“?

– Това е прекрасна трупа за съвременни танци. Но никога не съм планирала да свързвам живота си и кариерата си с нея. „Тодес“ има определен и утвърден стил. И в този формат работи много успешно. А аз обичам да експериментирам. Затова избрах да стана част от проект, в който разнообразието е очевидно.

– Разкажете как попаднахте в Китай.

– През 2005 г. със съпруга ми Сергей пристигнахме в Китай уж за кратко турне. И открихме хиляди възможности, както и танцьори и хореографи, които искат да създават нещо иновативно. Прибрахме се в Русия напълно убедени, че Китай ни чака и там ще е нашата нова сцена. Бяхме нахъсани и вдъхновени за нещо различно. Върнахме се в Азия и успяхме да реализираме много от творческите си идеи. Точно там със съпруга ми се утвърдихме като дует. При нас танцуват и други семейни двойки. Това е често срещано явление при хората на изкуството.

– Бихте ли пояснили какво точно означава 3D балет?

– В изкуството също се възползваме активно от техническия прогрес. 3D балет е нашата концепция за съвременно шоу. Искаме зрителите да се потопят в невероятна атмосфера. Ние общуваме с тях не само чрез хореографията, но и чрез специалните ефекти. Използваме светлина, видео, проекция, 3D изображения… В Китай придобихме огромен опит. Там има уникални възможности в сценичната техника. На всичките представления в Китай работихме с последните топ и хай технологии. Но да не забравяме, че най-важни все пак остават човешките емоции. Довечера ще убедим в това и българските зрители.

Автор: Оля Ал-Ахмед, standartnews.com