Поклон пред загиналите руски воини в Езерче, край Разград

В чест на Деня на освобождението на Разград от турско робство – 28 януари, инициативни групи посетиха Руския паметник над село Езерче, Разградско, за да отдадат почит на загиналите руски воини от частите на Източен отряд.

Руският паметник в Езерче се намира на три километра извън селото. Пред паметника шествието бе посрещнато с хляб и сол от момичета, облечени в народни носии, от председателя на местното дружество на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. о.з. Гецо Гецов, от кмета на селото Хюсеин Хюсеинов и членове на Разградското и Цар Калоянското дружества на НД „Русофили” с председатели Любомир Герганов и Стефан Балъкчиев.

Полк. о.з. Гецо Гецов от СОСЗР-Разград, родом и живеещ в селото, представи пред участниците в шествието картина на събитията. Битката край Езерче, която е едно от най-големите състояли се край Разград сражения. Това се е случило на 26 юли 1877 г. Домакинът описа подробно бойните действия, убитите и ранените и значението на тази битка за по-нататъшния ход на войната. След едноминутно мълчание със сведени глави и на колене от присъстващите в памет на загиналите, които са погребани на мястото на събитието, полковникът разказа още и за параклиса, намиращ се недалеч от паметника. Той е изграден от връщащите се от войната руски войници още през април 1878 г. През 1928 г. е извършено цялостно обновяване на постройката. Останките на руските воини са пренесени от предните си места в една могила, над която е поставен нов каменен обелиск. Там сега се намират костите на 178 воини от Болховския полк и 76 воини от Нежинския полк.

Венци и цветя пред паметника поднесоха: заместник-кметът на Разград Добрин Добрев, рокерите от двата мото клуба, представители на движение „Русофили“ – Разград, движение „Русофили” град Цар Калоян, Съюзът на запасното войнство от Исперих с председател кап. о.з Стоян Стоянов, представители на партия „Атака“, признателни граждани.

Димитър Петров