Поклонска потвърди, че освобождава длъжността прокурор на Крим

Наталия Поклонска, която от 2014 г. оглавява прокуратурата на Крим и на 18 септември беше избрана за депутат в руския парламент от партия „Единна Русия“, написа заявление за „освобождаване от заеманата длъжност“, съобщи ТАСС в понеделник (26 септември).

„Написах заявление, но не за напускане на прокуратурата, а за освобождаване от заеманата длъжност като прокурор на Крим и във връзка с назначаването ми за депутат в Държавната Дума. Не напускам структурата на прокуратурата, преустановени са пълномощията ми в органите на прокуратурата на РФ за времето, в което ще заемам изборната длъжност (депутат)“, поясни Поклонска пред агенцията. Бившата главна прокурорка на Крим не изключва възможността да се върне на работа в органите на прокуратурата след изтичане на мандата й като депутат.

Според „Дейли Мирър“, Поклонская може да стане „следващият Путин“, като се кандидатира за президентските избори през 2018 г. Тя е известна с поддържането на идеята за независимост на полуострова, а също така и с критиката си към украинските власти. „Дейли Мирър“ я представя като „Желязната принцеса на Крим“ и напомня за това, че украинските националисти са я заплашвали с арест и даже подготвяли покушение срещу нея.

С какво ще се занимава Наталия Поклонска в Държавната Дума все още не е известно. „Смятам, че през тази седмица ще има яснота. Въпросът ще бъде обсъден от политическа партия „Единна Русия“, каза Поклонска.

По-рано стана известно, че тя може да оглави комисията по безопасност на Държавната Дума. Самата Поклонска заяви пред журналисти, че в парламента би искала да работи към комисията на Сдружението на независимите държави. (СНГ – организация, регулираща отношенията между държави, които са влизали в състава на СССР).

Изборите в Крим протекоха на 18 септември, както и в цяла Русия, а средната активност беше 49%. Листата с кандидат-депутати на „Единна Русия“ на полуострова беше оглавявана от Сергей Аксьонов, но той се отказа от мандата си. В този списък, освен Наталия Поклонска, бяха включени вицепремиерите Михаил Шеремет и Руслан Балбек. И двамата заявиха, че ще участват в новия парламент на Русия след спечелените избори.

Източник: Руски дневник