Позиция на НД „Русофили“ по повод провежданата политика на противопоставяне между България и Русия

Национално движение „Русофили“ остро възразява срещу развихрилата се в Народното събрание и в медиите политика на противопоставяне на България срещу Русия. Призоваваме всички държавни институции и неправителствени организации да осъдят проявите на неофашизъм, свързани с оскверняване на паметниците на Съветската армия в София и на Альоша в Пловдив – знаци на победата над фашизма във Втората световна война! Да бъдат предприети законодателни промени, с които да се инкриминират антисемитските прояви, посегателствата срещу антифашистки паметници и насаждането на омраза.

Заявяваме, че сегашната конфронтация е пряк резултат от приетия през месец октомври 2017 година Доклад за състоянието на националната сигурност на Република България,  в който Русия бе определена като „източник на регионална нестабилност“ и заплаха.

Тази оценка е в пълен разрез с мисленето на българския народ, с националните ни интереси. Нещо повече, тази оценка представлява заплаха за националната ни сигурност, защото обслужва чужди цели и амбиции, заинтересовани от изолирането и демонизирането на Русия. Абсолютно неприемливо е също така официален държавен документ да папагалства клишетата за „хибридната война“, вменявана на Русия, срещу която всъщност Западът воюва „хибридно“ – чрез икономически санкции, военна обсада, злонамерена пропаганда, натиск върху правителства и медии.

Докладът влиза в противоречие и със Стратегията за национална сигурност на България, която повелява развитие на сътрудничеството и стабилизиране на междудържавните отношения, а като най-опасни заплахи определя международния тероризъм, разпространението на оръжия за масово унищожение, регионалните конфликти, киберпрестъпността, трансграничната организирана престъпност… Тъкмо Русия в последните години демонстрира воля и капацитет да противодейства на всички тези заплахи. Новата българска позиция обаче не само изключва потенциално партньорство с Русия, а създава предпоставки тя да ни разглежда като свой враг.

Вместо да раздухва митичната руска заплаха, България може да помогне за преодоляване на двойните стандарти в международните отношения и на трагикомичната антируска обсебеност, която за всички световни злини търси виновник в лицето на Русия. В интерес на мира и сигурността, в т.ч. на нашата национална сигурност, е добрите отношения и доверието между Русия и Западния свят да бъдат възстановени. Никой не би бил по-добър посредник в тази мисия от България. Не само заради историческите връзки и духовната близост между нашите два братски народа, но и защото зад такова държавническо усилие биха застанали мнозинството от българите.

Като член на Европейския съюз България трябва да бъде мост за сближаване и диалог между Съюза и Русия. Първата и най-благоприятна възможност за това открива предстоящото за нашата страна Председателство на Съвета на Европейския съюз. А първото и най-належащо действие трябва да бъде отмяната на санкциите срещу Русия. Настояваме България да включи инициативата за това действие в приоритетите си.

Българското Председателство може да даде шанс на Европейския съюз да излезе от блатото на геополитическата конфронтация и чрез развитие на Черноморското сътрудничество, което включва и Русия.

Националният съвет на движение „Русофили“ намира, че динамиката в международните отношения, промените в нагласите в Европейския съюз, както и наченките в отделни страни на нов диалог с Руската федерация, създават предпоставки за нормализиране и развитие на българо-руските отношения. Русия не ни е враг, а партньор с възможности за многопластово и със стратегически измерения взаимноизгодно сътрудничество. Важно е в съответствие с националните интереси на България и желанието на българския народ тези отношения да бъдат динамизирани и прагматично осъществени чрез външната политика на страната.

 

София

11 ноември 2017 г.