Позиция на Национално Движение Русофили

„Съобщението“ на МВнР за „окупацията“ на Червената армия противоречи напълно на националния ни интерес. В 140-годишната история на България след Освобождението подобен антируски документ, подготвен и оповестен от държавна институция, не се е появявал. Тонът на написаното е враждебен, крайно подигравателен и неоправдано надменен, издаващ ниската политическа култура на своите автори. И най-известните апологети на фашизма у нас преди 1944 г. не са си позволявали да демонстрират подобно отношение към Русия, една от великите сили в света.

Необяснимо е кой дава право на заместник-министър председателя и министър на външните работи Захариева да вкарва България в ненужен конфликт, който може да има извънредно тежки последици за България. Г-жа Захариева е решила да поучава Кремъл и президента Путин във връзка с ролята на руския народ за освобождението на Европа, и на България конкретно, от „хилядолетия рай“ на нацистка Германия. Госпожата директивно нарежда – Русия, една суверенна държава, да оценява, и то изцяло негативно, втората половина на ХХ век в нашата страна.

Министър Захариева обаче не казва нищо ново, а повтаря русофобските клишета, присъщи на щедро захранваните отвън НПО-та, но чужди на авторитетни държавни институции. Позволява си да говори за „временна окупация на България от СССР след 1944г.“, служейки си с груби фалшификации относно същия период.

Позицията на МВнР е израз на реваншизъм и обслужване на чужди интереси. И то в момент, когато президентът Макрон призовава за нови съюзнически отношения с Русия, а президентът на САЩ Тръмп инициира поканването на Русия на следващата среща на Г-7. На този фон става още по-очевидно, че изготвеният от г-жа Захариева документ е само част от политика, противоречаща на националния ни интерес. Политика на окончателно ликвидиране на националния ни суверенитет!