ПОЗИЦИЯ на Изпълнителното бюро на НД Русофили относно включването на България в хибридни войни и геополитически битки, чужди на нейните интереси

Ние, членовете на НД Русофили, сме силно разтревожени от факта, че България и българското публично пространство ускорено се вкарват в хибридна и дезинформационна война между големите сили, чрез която страната ни се превръща във фронтова държава на битка на чужди интереси.

Дали това ще бъде зле конструирана хипотеза за престъпни банкови преводи от страна, взета „на прицел“ от САЩ; или още по-зле измислен трансфер на историята „Скрипал“ на наша територия, чрез специално подготвена дезинформация, целта е една – изкуствено създаване на образ на враг. Веднъж преживяхме това преди няколко десетилетия във връзка с конструираната от чужди разузнавателни служби дезинформация за опит за убийството на Папата от българин. Сега под индиго ни се натрапва нова поредна измислица за удовлетворяването на чужди интереси.

Още по-обезпокоително е въвличането на България в грубото незачитане на международния правов ред, този път във връзка с процесите във Венецуела.

Свидетели сме на недопустима намеса във вътрешните работи на тази латиноамериканска страна. САЩ и част от държавите от ЕС поставят ултиматуми на Венецуела, признават за ръководител на тази държава политик, самообявил се за неин президент. България се присъедини към тази геополитическа авантюра.

Цивилизованата европейската позиция не може да бъде тази, която поставя ултиматуми, а тази, която уважава суверенитета на всяка държава, независимо колко малка е тя.

Вярната позиция, към която трябваше да се придържа България, е тази на Секретариата на ООН, огласена от генералният секретар на организацията Антонио Гутериш – ненамеса във вътрешните работи на суверенната страна Венецуела.

Правилно беше България да сподели правните резерви на страни като Италия, Гърция, Ирландия и Словакия. Бихме добавили и резервите на нашите съседи –Турция и Сърбия.

Има реална заплаха международното поведение от позиция на силата да се превърне в траен стил на поведение в света и утре да застраши и други региони и други страни.

Има реална опасност да навлезем в период, в който проблемите ще се решават основно с икономически диктат и военна принуда.

Ценностната система на българските русофили, освен всичко друго, включва и уважение към международно признатия правен ред и международните институции; към националния суверенитет и правото на нациите да определят съдбата си; към неприлагането на сила в международните отношения. Обратното ни тревожи и прави бдителни. В такива случаи при изработването на българска позиция е необходимо решение на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента.