Поделението на "Сбербанк" в Украйна прекратява дейността си в Крим и Севастопол

Подразделението на руската банкова група „Сбербанк“ в Украйна прекратява дейността си в Крим и Севастопол във връзка с постановление на Националната банка на Украйна (НБУ) от вчера, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на кредитната институция.

В съобщението е посочено, че обслужването на клиентите на кримските представителства ще става в офисите на банката в континенталната част от територията на Украйна и ще се извършва в обичаен режим.

Вчера НБУ информира, че налага забрана за дейността в Крим на банки, които имат лицензи при нея. Решението е взето от украинския регулатор във връзка с въведения от украинското ръководство особен правен режим на територията на района, смятан от Киев за „временно окупиран“.

В съобщението на националната банка е посочено също така, че забраната за дейността на банките е временна и ще бъде отменена слез завръщането на Крим в състава на Украйна. На 11 април ръководителят на групата Сбербанк Герман Греф заяви пред журналисти, че НБУ не оказва натиск над работата на дъщерното й подразделение в Украйна Сбербанк России, което работи като търговска банка в съответствие с украинското законодателство.