Подводницата „Ростов на Дон“ преминава към дълбоководни изпитания

Екипажът на подводна лодка Ростов на Дону, която беше предадена на Черноморския флот на Русия в края на декември 2014 г., преминава към дълбоководни изпитания след прехода от Балтийско море до Баренцово, съобщи ТАСС, позовавайки се на представителя на пресслужбата към Министерството на отбраната Игор Дигалов.

По думите на Дигалов, след дългия преход от около 2,5 хил. морски мили, на „Ростов на Дон“ предстои да премине към дълбоководни изпитания на оборудване и системи за отбрана в полигони за бойна подготовка на Северния флот.

„Освен това, екипажът ще започне изпълняването на задачи и подготовка на кораба за следващия преход към постоянната точка за базиране“, поясни той.

Напомняме, че „Ростов на Дон“ е втората от серията дизел-електрически подводници трето поколение от шестте „Варшавянки“ от обновения проект 636.3 Б-237.

Тази серия подводници се отличава с комбинация от малки размери и ниско ниво на шума, с мощно торпедно-ракетни оръжия. Тези лодки могат да противодействат както на подводни, така и на надводни кораби. Също така, те са предназначени за защита на военно-морски бази, крайбрежия и морски комуникации.