Подводницата „Новороссийск“ влезе в състава на Черноморския флот

Главната подводница „Новороссийск“ от проекта „Варшавянка“ бе включена в бойния състав на Черноморския флот на Русия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на заявление на пресслужбата на Южен военен окръг.

„Днес подводницата „Новороссийск“ се намира в Санкт Петербург в завода „Адмиралтейски верфи“, където се извършва подготовката за преминаването й към флота. В морските полигони за бойна подготовка ще бъде извършен заключителният етап от държавни тестове и изпълняването на ракетна стрелба от високоточно оръжие с далечен обсег „Калибър““, се казва още в съобщението.

Според плановете на Военноморския флот, до 2016 г. трябва да бъдат завършени шест подводници от този проект. Всички те ще влязат в състава на подводните сили на Черноморския флот. Подводниците от проекта 636.3 „Варшавянка“ са от трето поколение, имат водоизместване 3,95 хил. тона, скорост 20 възела, дълбочина на потапянето 300 метра и екипаж от 52 души. Подводниците са въоръжени с торпеда 533 калибър, мини и ударен ракетен комплекс „Калибър“.

Те могат да откриват цели на дистанция, която 3-4 пъти превишава тази на противника. Заради скрития характер на движението подводниците от този проект са кръстени в НАТО „черни дупки“.