Повече от половината българи не одобряват президента Плевнелиев

Повече от половината български граждани не одобряват президента Росен Плевнелиев (51%), това сочи най-новото национално представително проучване на общественото мнение, направено от „Екзакта Рисърч Груп”.

Според данните на социолозите одобрение към държавния глава имат 31 процента от запитаните, толкова, колкото са заявили подкрепа и за националния омбудсман Мая Манолова. Делът на добрите оценки за Плевнелиев остава без промяна за последния месец, а неодобрението към него намалява с 4%, подчертават от „Екзакта“. Над средното е неодобрението към работата му сред избирателите на БСП, на „Атака“ и на АБВ.

В сравнение с февруари, обществената подкрепа за националния омбудсман нараства с 4 процента. Манолова разширява подкрепата за работата си както сред левите избиратели (одобряват я 71% от тях), така и сред избиратели извън левицата, при това сред хора, живеещи в различен тип населени места.

Цветан Цветанов пък е най-одобряваният лидер на парламентарна група с рейтинг от 25%, а непосредствено след него се нарежда лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 24% одобрение. За последния месец с 3% намалява неодобрението към Цветан Цветанов, а неодобрението към Валери Симеонов нараства с 3%. Председателят на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 27% от българите като този дял значително надхвърля обществената подкрепа за работата на парламента.

Националното представително проучване на пълнолетните българи е проведено в цялата страна между 17 и 25 март 2016 г. По домовете им са интервюирани 1000 души. Изследването е проведено в рамките на собствена изследователска програма на Exacta Research Group.