„Победата в сърцата на поколенията”

На 27-28 юни  2015 г. в София се проведе с голям успех   Вторият Балкански фестивал за руска песен на руските съотечественици, посветен на  70-годишнината от Победата  във Втората световна война. Под девиза „Победата  в сърцата на  поколенията” Фестивалът събра в нашата столица  над двеста руски съотечественици и приятели от различни градове на България, Македония, Сърбия и Хърватия.

При откриването на Фестивала Председателят на Координационния съвет на руските съотечественици в България и председател на Федерацията „Союз соотечественников” Марина Дадикозян отбеляза, че  победата  във Втората световна война е крайьгълният камък на  промяната на света.  И независимо от изминалите години, времето не може да затъмни нито паметта, нито общата отговорност за опазване на героичното наследство на защитниците на Отечеството. Марина Дадикозян се обърна с приветствие към ветераните  от войната, пристигнали на Фестивала от различни краища на  България.

Повече от седем часа продължи конкурсната програма в първия ден на Фестивала. Заслужава да се отбележи, че тази година взеха участие и много млади хора.

Талантливите изпълнения на  младите участници  бяха аплодирани възторжено от  публиката.

През втория ден се проведе тържествената церемония по награждаването и gала концертът на победителите.

Специални награди бяха връчени от партньорски организации.

Представителят на Международна Славянска Община „Перун”  – ген Емил Миланов изрази задоволство от присъствието  на толкова много млади хора  и връчи грамота „Славянче”  на всички деца, участници  във Фестивала, с пожелание да живеят единни под знака на славянството, да обичат, пазят и разпространяват славянската култура.

DSC02069 DSC02070

 

Slavianche

 С топли думи и призив за продължаване делото на дедите, посветили  и дали живота си за славянското единство, предстaвителката на   Национално движение Русофили Ваня Янакиева се обърна към младите таланти и връчи специалната награда  на  11годишната  Мария Тасева  от гр. Петрич.

DSC02066 DSC02067

DSC02060 DSC02072

Фестивалът завърши с песента «День Победы», която, изправена на крака, с просълзени очи, пееше цялата зала.