Плевнелиев: Русия се меси във вътрешните работи на България

Русия се меси във вътрешните работи на България, заяви в интервю за bTV Росен Плевнелиев, който заемаше длъжността президент на България от 2012 до 2017 година.

Според него руският президент Владимир Путин се опитва всячески да дестабилизира и разделя ЕС, докато България  трябва да работи за единство, а не за разединение.

Според Плевнелиев в България има политически партии, които се финансират от Русия.“Нека да се посочи ясно, че външно финансиране на политически партии в България е забранено и службите трябва навсякъде да гледат и навсякъде да мерят с един аршин, разбира се, и държавният глава”, коментира той.

„В миналото има не един доклад за това как български политици са сключвали споразумения и са работили в тясно сътрудничество с руски неправителствени организации, адвокатски кантори, които са финансирани от Русия, и много други”, отбеляза още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев изрази притеснение от три от тезите на наследника му Румен Радев, които, според него, работят за разделение на ЕС. Две от тези тези са свързани с Русия – анексирането на Крим и санкциите срещу Москва, които според Радев не работят.

Той коментира и възможността Путин да посети България през 2018 г. във връзка с годишнината от Освобождението.

„Всяко едно посещение на руския президент в една или друга държава в момента е доста проблемно“ , подчерта той.