Плевнелиев: Не сме изгубили надежда за „Южен поток“

Българският президент Росен Плевнелиев се надява, че проектът „Южен поток“ в края на краищата ще получи необходимите разрешения за реализирането му.

България все още не е получила официално уведомление от Русия за отказ от проекта „Южен поток“ и затова не изключва никой вариант на развой на събитията и продължава подготвителните работи по проекта. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев в интервю за чешкия вестник Lidove noviny, цитирано от „Фокус“ и РИА Новости.

„Не изключваме никакви варианти, тъй като не сме получавали официална позиция на руската страна“, каза Плевнелиев.

„Българското правителство ще продължи подготвителните работи. Надявам се, че проектът в края на краищата ще получи всички необходими за строителството разрешения. Българската позиция е ясна – проектът може да се реализира единствено при условие, че той съответства на правните норми на ЕС“, каза президентът.

„Искаме Русия да е наш партньор и да води преговори с нас като партньор“, каза още държавният глава и продължи: „Партньорът би изпратил писмо, в което да информира за своите планове. Русия не е направила това. Досега не сме получили официална информация за това, че „Южен поток“ е спрян.