Петте най-скъпи военни операции от 1950 г. насам

Тази седмица руският президент Владимир Путин съобщи, че основната част от разходите на Министерството на отбраната за сирийската операция е възлязла на около 33 млрд. рубли ($464 млн.). За да стане ясно дали това е много или РИА Новости е подготвила обзор на най-скъпите военни операции през XX и XXI в. (без двете световни войни).

Лидер по брой операции, проведени извън територията на страната, се оказват САЩ. По данни на Службата по изследвания към Конгреса за цялото си съществуване американските въоръжени сили самостоятелно или в международна коалиция са участвали в около 250 подобни конфликта.

5. Операцията на НАТО в Югославия – $43 млрд.

Войната в Косово приключи с 78-дневна операция „Съюзна сила“ на НАТО, в хода на която под ударите на авиацията се оказват военни обекти и гражданска инфраструктура на Съюзна република Югославия. По оценките на журналисти от „Би Би Си“ и военни експерти от британското издание Jane’s бомбардировките срещу Югославия са стрували на САЩ около $43 млрд.

В хода на операцията авиацията на съюзниците пуска над 23 хил. бомби, унищожава около половината от производствените мощности на Югославия и нанася щети, които британските експерти оценяват на един милиард долара, а сръбските – на 29,6 млрд. долара. Бомбардировките са стрували на НАТО по-малко от 10% от общите разходи, а една от основните загуби е сваленият американски изтребител, докато повечето средства отиват за възстановяването на Сърбия след края на операцията. По данни на югославските власти в хода на „Съюзна сила“ са загинали над 1700 цивилни, а около 10 хил. са ранени.

4. Войната в Персийския залив. Операция „Пустинна буря“ – $102 млрд.

Войната в Персийския залив от 1990-1991 г. може да бъде наречена един от най-краткотрайните военни конфликти в американската военна история. Операцията „Пустинна буря“ на коалицията, начело със САЩ, продължава 42 дни и приключва с освобождаването на Кувейт и извеждането на иракските войски. „Пустинна буря“ се превръща в първата демонстрация на способите за водене на високотехнологична война от ново поколение – способи, които по-късно западните страни вземат на въоръжение. Във войната в залива международната коалиция, чиято основна ударна сила е американската армия, с размах използва военна авиация, „умни“ и прецизни оръжия и средства за радиоелектронна борба. По данни на Службата по изследвания към Конгреса операцията е струвала на САЩ $102 млрд. и е отнела живота на 298 души (много от жертвите са в резултат на приятелски огън).

3. Операцията в Северна Корея – $341 млрд.

На 25 юни 1950 г. севернокорейската войска пресича 38-ми паралел и започва настъпление срещу Южна Корея. Същия ден членовете на Съвета за сигурност на ООН бързо решават „корейския въпрос“, възползвайки се от бойкота на съветската делегация – с девет гласа „за“ е приета предложената от САЩ резолюция за оказването на военна помощ на южнокорейците. Към полуострова са изпратени сухопътни войски на ООН, състоящи се основно от американски войници, които на практика са под командването на ген. Дъглас Маккартър. Намесата на Китай позволява на войските на Северна Корея да си възвърнат позиции и войната продължава три години. Фактически тя завършва с подписването на договора за спиране на огъня през 1953 г., но мирният договор между Северна и Южна Корея не е подписан до ден-днешен. Едно от най-големите сражения в тази война е битката за Тегу, по време на която ВВС на съюзниците пускат над три хиляди 230-килограмови и сто и петдесет 450-килограмови бомби. Участието в Корейската война струва на САЩ $341 млрд. и води до смъртта на около 34 хил. души.

2. Войната във Виетнам – $738 млрд.

През 1965 г. северновиетнамските партизани атакуват американски военни обекти в Плейку и САЩ започва операция Rolling Thunder („Търкаляща се гръмотевица“) – най-продължителната кампания на ВВС по бомбардиране след Втората световна война. Въздушните удари срещу Северен Виетнам струват на Белия дом около $900 млн. По време на виетнамската кампания в страната се намират около 550 хил. американски военни. Войната във Виетнам продължава осем години и в крайна сметка струва на САЩ $738 млрд., като жертвите са над 58 хил. души. За тази война е изписана повече литература, отколкото за която и да било друга война, в която САЩ участват. На „виетнамска тематика“ са заснети над 500 филма. Една от последиците от участието на Вашингтон в тази война става „виетнамският синдром“, който се изразява в това, че много американци са против воденето на дългосрочни и рисковани военни кампании от американските въоръжени сили.

1. Войната срещу тероризма (Ирак, Афганистан) – по разни оценки между 1 и 6 трилиона долара.

След терористичните атентати от 11 септември 2011 г. американският президент Джордж Буш-младши обявява началото на „войната срещу тероризма“ – операцията „Несъкрушима свобода“, която провеждат в Афганистан, Ирак, Пакистан, Сомалия, Йемен, Индонезия и на Филипините. През 2010 г. Службата по изследвания към Конгреса оцени разходите за операциите срещу тероризма на 1,147 трилион долара, но в сметките на изследователите не влизат разходите за лечение, рехабилитацията на военните, инвалидните пенсии, както и лихвите, които правителството трябва да плаща по заемите за водене на война. На това обръщат внимание от Правителственото училище Джон Ф. Кенеди към университета Харвард: оттам са оценили участието на САЩ в конфликтите в Ирак и Афганистан на сумата от 4 до 6 трилиона долара, което превръща „Войната срещу тероризма“ в най-скъпия конфликт в американската история. Във Втората световна война, която се смята за най-скъпата военна кампания в историята на САЩ, Америка е похарчила 3 трилиона долара.

През 2015 г. изследователите от неправителствената организация National Priorities Project са изчислили, че всеки час американците средно харчат по 4 млн. долар за операция в Афганистан.

Не се е разминало и без злоупотреби: упълномощеният от Конгреса генерален инспектор по възстановяване на Афганистан Джон Сопко разказва пред в. „Файненшъл таймс“ за милиардите „откраднати или похарчени на вятъра“ долари. Например за $43 млн.от парите на данъкоплатците Пентагонът построява в Северен Афганистан „най-скъпата бензиностанция в света“, за да демонстрира ефективността на сгъстения природен газ за зареждане на автомобили.