Петте най-красиви села в Русия

Русия има какво да предложи на туриста, който мечтае за пасторални пейзажи, селски обичаи и обикновена, но изключително вкусна кухня.

1. Вятское, Ярославска област

Снимка: krasaderevni.ru

От октомври 2015 г. най-красивите села в Русия вече се избират официално. Първият и засега единствен победител в този конкурс е старинното село Вятское, населявано някога от търговци. То се намира в Ярославска област (на около 300 км от Москва).

През 2007 г. благодарение на частни инвестиции това обедняло и депресивно село се превърна в единен културно-исторически комплекс с десет музея, три хотела, ресторант, зала за кино и концерти и със съответната туристическа инфраструктура.

Количеството реставрирани каменни исторически сгради във Вятское превишава стандартните за селата граници, заради което започват да го наричат „селото, което иска да стане град“.
Но най-важното е, че позитивните промени достигнаха до местните жители, почти половината от които сега работят на нови места – в музеите. Малките църквички, интересните ландшафти, реконструкцията на бита на търговците в симпатичните местни музеи привлича ежегодно във Вятское, чието население е около 500 души, 100 хиляди туристи.

2. Ацагат, Република Бурятия

Снимка: Lori/Legion-Media

Степ, планини, юрти, стада камили и старият дацан (храм на бурятите-будисти) – ето върху какво е съсредоточен животът на потомците на племето Гучит, заселили се в бурятското село Ацагат (на 70 км от Улан Уде, столицата на републиката).

Техните предци-номади са дошли тук през XVII век от сибирската тайга и са разпънали 100 стопанства-юрти из просторите на Ацагатската долина, чийто въздух през лятото се изпълва с аромата на свещената трева ая-ганга, за който дълго след това си спомнят посетилите това място пътешественици.

Тук умиротворяващата атмосфера на Ацагатския дацан, с неговите 1000 спасени фигурки на Буда, контрастира с динамичния туристически комплекс „Степной кочевник“ („Номад в степта“ – бел. прев.): местните жители ви сервират обяд с традиционните буузи (пелмени на пара), чай с мляко от як и сол, както го пият самите степни номади, с местните бисквити боова и водка. Дават ви да постреляте с лък, да препускате с бързи коне и да участвате в екзотичните обреди на коренните жители на Бурятия.

3. Есо, Камчатка

Снимка: Алексей Куденко / РИА „Новости“

Даже самото разположение на село Есо – в кратера на загаснал древен вулкан, сред горещи извори, незамръзващи планински реки и заобиколено с върхове – го прави много красиво. По тези места, които днес са част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, в зората на историята са се заселвали малките коренни народи на Камчатка: ителмени, евенки и коряки, които обитават тези места и до ден днешен.

Въпреки всичко, скътано на 500 км от столицата на Камчатка, Петропавловск Камчатски, е на цели 6500 км от Москва, струва си Есо да бъде посетено: потопявате се в живота на аборигените, в техните ритуални песни и танци, от които изпадате в транс, в термалните басейни под открито небе и дори може да срещнете истинска мечка (това е тяхната естествена среда на обитание, но не се бойте – местните мечки не нападат хора)!

Всяка пролет от Есо стартира главното туристическо събитие на годината в Камчатка – състезанието с кучешки впрягове „Берингия“, вписано в книгата на рекордите Гинес. Неговият маршрут е с дължина от хиляда километра.

4. Селото на майсторите Аскат, Република Алтай

Снимка: Валерий Кламм

Село Аскат е избягало от цивилизацията в планините на Алтай, на 3600 км от Москва. Неговата красота се дължи преди всичко на жителите му: от 120 души, обитаващи Аскат, 20 са художници и още 20 – артисти, с изкуството си те поддържат четири художествени галерии и центъра за национална култура „Лукоморие“.

В Аскат идват, за да си купят handmade изделия от местните майстори – рокли и ризи с изпипана древна бродерия, керамични флейти – окарини, майсторлъка за направата им се владее само от няколко души в Аскат. Може да се потопите в медитация на брега на синьо-зелената река Катун, в творческата атмосфера и целебния сън на сламена къщичка.

5. Арт-село Никола-Ленивец, Калужска област

Снимка: Lori/Legion-Media

През 90-е години селото в Калужска област (220 км от Москва) почти изчезнало, но втори живот му вдъхнал фестивалът „Архстояние“, изпълнил селските ландшафти със сюрреалистичните обекти на ленд арта и превърнал картофените поля, малката рекичка Угра и местните гори в място за поклонничество на хиляди градски любители на съвременното изкуство и на диджитъл детокса.

Там, където преди пасяха крави и имаше селскостопански култури, днес са израснали капсулни хотели, Пътеката на Мьобиус, Ленивият Зиккурат, Веселият Разум и още около сто арт обекта, достъпни за пътешествениците целогодишно. През зимата или през есента, на фона на заснежените руски пейзажи, ленд артът на Никола-Ленивец изглежда още по-извънземно.

Източник: Руски дневник