Петимата заподозрени за убийството на Немцов остават в ареста до 28 април

Съдът в Москва арестува петима заподозрени по делото за убийството на Борис Немцов. Един от задържаните призна участието си в престъплението, а останалите четирима – отричат.

„45-годишният Бахаев, 34-годишният Ескерханов и 31-годишният Губашев са заподозрени н извършването на особено тежко престъпление, наказанието за което е от 8 до 20 години затвор или доживотна присъда“, заяви съдията по делото.

Обвиняемите не се признават за виновни.

По-рано се състоя съдебното заседание по делото за ареста на родения в Севастополския край Заур Дадаев. Съдът удовлетвори искането на следствието и Дадаев  ще остане в ареста до 28 април. Самият обвиняем призна вината си за убийството.

Бившият заместник-командир на батальона „Север“ към чеченското МВР Заур Дадаев на практика призна вината си за организацията на убийството на Борис Немцов. По думите му, престъплението е било извършено заради нееднократните негативни изказвания на политика по адрес на мюсюлманите и религията им.

Останалите четирима задържани са били въвлечени в операцията, тъй като живеели в московския регион и добре познавали града.

По данни на източник на „Росбалт“ в правоохранителните органи, Дадаев е заявил, че през януари 2015 г. е узнал, че Борис Немцов нееднократно е допускал негативни изказвания по адрес на мюсюлманите, живеещи на територията на Русия, пророка Мохамед, както и на самата ислямска религия. Като един силно вярващ човек, Заур не можел да приеме това.

През януари 2015 г. след убийството на карикатуристите от френския вестник Charlie Hebdo, политикът в блога си на сайта на „Ехото на Москва“ е оправдал действията на карикатуристите и дори е написал, че „ислямът се намира в средновековието“и нарекъл случващото се „ислямска инквизиция“.

Няколко дни след това Немцов заявил, че „Кадиров вече е омръзнал на всички със заплахите си“ и „крайно време е да го поставят на място“. Това се случило, след като чеченският лидер отправи не особено ласкави коментари за опозиционера Михаил Ходорковски и журналиста Алексей Венедиктов заради подкрепата им на карикатуристите от френската редакция на Charlie Hebdo.

„На практика Дадаев призна за организирането на това престъпление“, разказва източникът на „Росбалт“. – Затова някакви гръмки разобличения и арести в рамките на разследването не бива да очакваме“.

Вечерта на 8 март Рамзан Кадиров коментира случващото се на страницата си в социалната мрежа, където на практика потвърди версията на Дадаев: възможно е Немцов да е убит заради невнимателните му изказвания по отношение на мюсюлманите.

Чеченският президент заяви, че, ако Дадаев е убил човек, то „той е извършил тежко престъпление“. Той отбеляза обаче, че Дадаев „не може и крачка да направи срещу Русия, заради която е рискувал собствения си живот“. Кадиров споделя, че лично познава Заура „като истински войн“.

В момента за следствието се развива следната картина за престъплението. В кръга от близки приятели, в частност – друг бивш чеченски боец Беслан Шаванов, Заур Дадаев е решил, че Борис Немцов обижда мюсюлманите, и защитавайки чувството си за патриотизъм и в желанието си да защити религията, решил да накаже политика. За тази цел Дадаев е привлякъл двамата си племенника – Заура и Шашида Губашеви, които повече от десет години живеят в Одинцовски квартал в Подмосковието, работят в столицата и отлично познават града. Те от своя страна, привлекли към операцията Тамерлан Ексерханов и Хамзат Бахаев, които също живеели в Подмосковието в съседство с Губашеви и се познавали добре с тях.

Опитали се да проследят политика, но начинанието било без особен успех, понеже той често напускал града. Тогава нападателите започнали да „следят“ в Интернет за прояви и мероприятия с участието на Немцов. На 27 февруари в 20:00 ч. политикът трябвало да говори в ефира на радио „Ехото на Москва“. Предаването с участието му е било предварително анонсирано и килърите узнали за него от медиите. При изследването на записите от видеонаблюдението, следователите установили, че именно от сградата на „Нови Арбат“, където се намира радиото,  неизвестни лица с автомобил започнали да следят политика.

След като взел участие в радиопредаването, Борис Немцов потеглил в посока ГУМ (престижен търговски център в Кремъл), където вече го чакала приятелката му, украинският фотомодел Анна Дурицкая. Те вечеряли заедно в едно от кафетата в ГУМ, след което пеша тръгнали към апартамента на Немцов. Пътят минавал през Москворецкия мост и убийците решили, че това е подходящо място за престъплението.

Както разказва източникът на „Росбалт“ в органите на реда, следователите са възпроизвели маршрута на автомобила на убийците по камерите за видеонаблюдение, в резултат на което са открили и самия автомобил. След това е намерен запис, направен не в момента на извършване на престъплението, но на който се виждат пътниците в автомобила. При увеличаване на изображението станало ясно, че нападателите са от Северен Кавказ.

Едновременно с това следователите са разкрили и сим-картите, използвани от извършителите на убийството. Те били записани на подставени лица, а „светнали“ само в момента на разстрела на Немцов. Следствието установило обаче, от кого „са дошли“ тези карти: това били жители на Ингушетия. По-нататъшното разследване на самоличността им е било само въпрос на техника.

В това време обаче, основните лица в разследването вече били напуснали Москва. Те били избягали в Ингушетия. Дадаев е задържан там на 6 март, а Губашев ден по-късно. На 8 март в Подмосковието служители на органите на реда щракнали белезниците и на Бахаев и Ескерханов.

На същия ден следователи от Москва опитали да арестуват в Грозни Шаванов, но той използвал граната, при взрива на която загинал.