Песков: Създаването на безполетни зони в Сирия няма да спомогне за борбата с тероризма

Въвеждането на безполетна зона в района на Алепо в Сирия няма да спомогне за борбата с тероризма, която се води в страната. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Работата е в това, че там се водят активни действия, насочени към борбата срещу терористичните организации, включително тези, които се укриват в тези райони“, каза той.“ Ето защо едва ли подобен режим ще допринесе за ефективността на нашата борба срещу тероризма“, подчерта Песков.

Предложение за създаване на безполетна зона край сирийско-турската граница по-рано изказа германският канцлер Ангела Меркел. Според нея въздушните удари на Русия и войските на Башар Асад „не отговарят на духа на резолюцията, приета от ООН през декември и по този начин, на усилията за намаляване нивото на насилието“.

Меркел счита, че би било добър знак, „ако бъде постигнато споразумение между Асад и съюзниците му и коалицията срещу ИД“, което би осигурило създаването „на нещо от рода на безполетна зона, в която няма бомбардировки и в която гражданското население няма да бъде подложено на натиск и убийства“ в територията между Алепо и границата с Турция.

Това предложение не бе подкрепено и от САЩ. Официалният представител на американските войски, участващи в контратерористичните операции в Ирак и Сирия, полковник Стив Уорън заяви, че сега не е подходящото време за създаването на безполетна зона в северните райони на Сирия. Освен това, създаването на подобни зони изисква значителни разходи за привличане на персонал и необходимото оборудване.

Болшинството военни експерти в Брюксел считат, че в условията на провеждане в Сирия на операцията на ВКС на РФ всеки опит за създаване в която и да било част на страната на безполетна зона рязко увеличава риска от военни инциденти между Русия и НАТО.