Песков: Събитията в Гърция вероятно ще бъдат обсъдени на срещите на върха на БРИКС и ШОС

В Кремъл с уважение се отнасят към резултатите от референдума в Гърция и много внимателно следят развитието на ситуацията, заяви пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. „Ние, естествено, с уважение се отнасяме гласа, който бе оповестен на плебисцита“, подчерта той.

„Ние, със сигурност, много внимателно следим това, което се случи и което ще се случи, а най-важното – това, което предстои да се случи в Гърция. Ние желаем гръцките ни партньори колкото се може по-скоро да постигнат необходимия компромис с кредиторите и да приемат решенията, които ще допринесат за икономическата и социалната стабилност в страната“, отбеляза Песков, като допълни, че „Гърция е страна, с която имаме дълги исторически и много близки отношения и изключително тясно и многовекторно партньорство“.

В същото време в Кремъл считат, че ако на Гърция й е необходима финансова помощ, то тя самата трябва да я поиска. До момента обаче, такива искания на са постъпили.

Отговаряйки на въпрос, може ли Москва да окаже финансова помощ на Атина, ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите, Песков препоръча „този въпрос да бъде адресиран до Атина“. „Ако си спомняте, ние нееднократно сме заявявали, и външният министър също го каза, че досега не е имало никакви искания за помощ, и тази тема не е фигурирала в двустранните ни контакти“, отбеляза прессекретарят на руския президент.

По неговите думи, темата за помощта на Гърция не е част от официалната програма на срещата на върха на БРИКС, която ще се състои в Уфа тази седмица, но този въпрос може да бъде засегнат по време на обсъждането на международните проблеми. „Дневният ред (на срещата на върха на БРИКС в Уфа) е готов, и такъв въпрос в него не присъства“, каза представителят на Кремъл. „В хода на интензивната обмяна на мнения по текущите международни въпроси в сферата на политиката и икономиката, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха, това не е изключено“.

Песков съобщи, че руският президент „продължава подготовката за срещите на върха на ШОС и БРИКС в Уфа (8-10 юли)“. По неговите думи, „мероприятието (ще бъде) много обемно по съдържание, затова и подготовката за него е интензивна“.