Песков: САЩ се обърнаха към Путин с молба да проведе среща с Джон Кери

САЩ се обърнаха към Владимир Путин с молба да приеме държавния секретар Джон Кери по време на визитата му в Москва, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

„Действително, нашите американски колеги съобщиха за молбата си към президента Путин да приеме Кери по време на посещението му в Москва. И в момента се разглежда възможността за такъв прием, за такава среща на Путин с Кери. За сроковете ще ви информираме допълнително“, каза Песков пред журналисти.

Посещението на Джон Кери в Москва ще се състои на 23-24 март, като за този период към момента са планирани преговори с руския външен министър Сергей Лавров.

По-рано Песков разказа пред журналисти, че Москва е готова да обсъди с държавния секретар на САЩ координацията на съвместните усилия за реализирането на мирния процес в Сирия, както и „решителното неизпълняване от украинската страна на Минските споразумения“. В руското външно министерство отбелязаха, че Москва не възнамерява да повдига темата за антируските санкции по време на срещата и тяхното обсъждане е възможно само по инициатива на американската страна.

В МВнР на Русия подчертаха, че в момента „ситуацията в руско-американските отношения остава сложна“, включително и в резултат от серията „конфронтационни стъпки, предприети от Вашингтон под предлог украинската криза“.