Песков: Русия предприема защитни мерки срещу ПРО на САЩ в Европа

Всички ведомства, отговарящи за отбраната на РФ, са уведомени за плановете за разгръщане на ПРО на НАТО и се предприемат съответните мерки от страна на Москва, съобщи пред журналисти в четвъртък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

„Знаете ли, това не е новина. Това е работа, процес по активирането на системата за ПРО. Разбира се, всичките ни ведомства, отговарящи за гарантирането на отбраната и националната сигурност, са прекрасно осведомени за тези планове и тук въпросът не е в това, че ще се приемат мерки, те се приемат с цел гарантиране на необходимото ниво на безопасност на Русия. Ще ви припомня, че самият президент неведнъж е задавал въпроса срещу кого работи и ще работи тази система“, отговори Песков, запитан от журналисти, дали темата за началото на работата на американската противоракетна отбрана в Европа ще се повдига на срещата на Владимир Путин с военните и дали ще се обсъждат ответните стъпки.

Дадената система в началото „доста разгърнато“ се обясняваше с ракетната заплаха, която потенциално може да дойде от Иран и тези изказвания се правеха и на различни срещи на върха на НАТО, и от Вашингтон, и от европейските лица, добави Песков.

„Сега ние знаем, че ситуацията с Иран се промени кардинално и въпросът, който неведнъж се задава от страна на Москва, включително и лично от президента Путин, не губи своята актуалност“, отбеляза представителят на Кремъл.