Песков: Русия никога не се намесва в избирателните процеси на други страни

Русия никога не се намесва в избирателните процеси на други страни, включително и на САЩ. Тази позиция потвърди говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки изказването на американския лидер Барак Обама, че не изключва кибератаката срещу компютърните системи на Националния комитет на Демократическата партия да е била осъществена от руски хакери с цел да се повлияе върху президентските избори в САЩ, предаде ТАСС.

„Президентът Путин неведнъж е заявявал, че Русия никога не се е намесвала и няма да се намесва във вътрешните работи на други държави, още повече в избирателните им процеси“, заяви Песков.

„В Москва внимателно избягваме всяко действие или думи, които биха могли да се изтълкуват като пряка или косвена намеса в предизборния процес“, добави той.

Хипотетичните разсъждения на политиците във Вашингтон за измисленото влияние на Русия върху избирателната кампания в САЩ не са конструктивни, отбеляза още представителят на Кремъл.

Песков подчерта още, че безоснователните предположения за опити от страна на Русия да повлияе върху резултатите от президентските избори в САЩ говорят за неконструктивната нагласа на политиците във Вашингтон. „Ако говорим за някакви подозрения по отношение на страната, то те поне трябва да бъдат точни и конкретни“, счита представителят на Кремъл.

„Всякакви хипотетични разсъждения в този случай не говорят за конструктивна нагласа“, отбеляза той, като припомни, че и опонентите, и демократите в САЩ, както и руските власти вече неведнъж са опровергавали участието на Москва в предизборните скандали.

„В същото време виждаме, че руската карта стои в червения ъгъл на бюрото на всички политици във Вашингтон по време на предизборната кампания, които често пъти правят тази карта в основата на играта си. Тук можем само да изразим съжаление“, заяви Песков.

„Като цяло, що се отнася до страшните истории за Русия, то те напомнят на ситуацията, когато в една компания разказват истории с ужаси и сами започват да се страхуват от тях“, каза говорителят на руския президент.