Песков: Разглежда се възможността за среща между Путин и Кери

Има голяма вероятност посещението на държавния секретар на САЩ в Москва да се състои и се разглежда възможността за среща с руския президент Владимир Путин, заяви говорителят на държавния глава на РФ Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Действително, в момента се разглежда този въпрос и има голяма вероятност да се състои посещението на държавния секретар Джон Кери в Москва, където да проведе преговори с руския си колега, външния министър Сергей Лавров“, съобщи Песков.

Той отбеляза, че се „разглежда възможността и за среща на господин Кери с руския президент“.

„Разбира се, традиционно от руска страна ние сме готови за обсъждане на най-актуалните въпроси, естествено, на първо място Сирия, усилията и координацията на съвместните ни усилия за насърчаване на мирния процес за разрешаване на кризата“, подчерта представителят на Кремъл, като добави, че „в Москва сме готови и да обменим мнения за хода на изпълнението, или по-точно неизпълнението, от украинска страна на Минските споразумения“.

На въпрос дали се усеща подобряване на руско-американските отношения след решението на Путин за изтегляне на руските войски от Сирия, Песков отговори, че „сега основното е координирането на усилията за насърчаване на мирния процес за разрешаване на кризата в Сирия“. „В този случай готовността да координиране на тези усилия е безусловно нещото, което предизвиква удовлетворение, и именно върху това в момента е концентрирана основната работа и на Москва, и на Вашингтон“, подчерта прессекретарят на руския президент.

Както заяви по-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, основна тема на визитата на държавния секретар на САЩ в Москва ще бъде разрешаването на конфликта в Сирия.