Песков отказа да коментира думите на Тимошенко

По рано в Twitter екс-премиерът на Украйна Юлия Тимошенко призна за действителен телефонен разговор между нея и бившия заместник секретар на съвета за национална сигурност и отбрана Нестор Шуфрич. В този разговор тя заплашва руския народ и президента Владимир Путин.  Двуминутния разговор се появи в YouTube, на официалната страница на телевизия RT и буквално обиколи света.

Говорителят на президента на Руска Федерация Дмитрий Песков отказа да коментира разпространеното в интернет изказване на Юлия Тимошенко, тъй като не знае кое е истина и кое е лъжа.

„Знам, че тя е потвърдила , че такъв разговор е бил осъществен,но аз не мога да считам съобщения и изказвания в социалните мрежи за достоверни източници на информация. Възможно е и да го е казала”- каза пред журналистите Песков.

„Кое от казаното е истина и кое не е, аз не мога да кажа, но доколкото разбрах по нейните думи част от разговора е фалшифициран” – заяви Песков.

През 2011 година Тимошенко беше осъдена на седем години лишаване от свобода за злоупотреба с пълномощията при подписване на договора за доставка на газ от Русия през 2009 година, както и други неправомерни финансови операции. От май 2012 година тя се намираше в болница в Харков за лечение. По време на нейния престой там, не еднократно беше повдиган въпросът за необходимостта от лечение на Тимошенко в чужбина. Готовност за приемане на бившия премиер, тогава, изявиха Русия и Германия.