Песков обясни начина на разследване смъртта на Литвиненко с британския хумор

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обясни с британския хумор особеностите в разследването на смъртта на бившия служител на СФБ Александър Литвиненко, предаде РИА Новости.

„Като цяло може да се отнесе до онзи изящен британски хумор фактът, че публикуваното открито разследване се основава на засекретени данни на спецслужбите, на неназовани спецслужби, а произнесената на базата на тези ефимерни данни присъда се оповестява с обилно използване на думите „невъзможно“, „невероятно“, каза Песков пред журналисти.

Кремъл съжалява за замразяването на отношенията между Москва и Лондон по инициатива на Великобритания и счита, че квази-разследването на смъртта на Литвиненко още повече ще лоши двустранните отношения, заяви още Песков.

Представителят на Кремъл със съжаление отбеляза, че действията на Великобритания ще навредят на отношенията между Москва и Лондон.

„Ние винаги сме оценявали добрите си отношения с Великобритания и след като се случи трагедията с Литвиненко, Русия разчиташе на тясно взаимодействие и сътрудничество с британците в разследването на това дело“, каза Песков. По думите му, „за съжаление, британците стигнаха до замразяване не само на сътрудничеството, но и на диалога в голяма част от областите“. „Русия никога не е била инициатор на подобен тип замразяване на двустранните отношения“, подчерта Песков.

„Подобни квази-разследвания, за които става въпрос днес, несъмнено са способни още повече да влошат атмосферата в двустранните ни отношения“, уверен е той.